Voordat ik de opleiding tot Hormooncoach volgde, dacht ik bij vrouwen in de overgang aan een vrouw van rond de 50. Ik vond het dus behoorlijk confronterend om op mijn 38e te horen (tijdens een opleidingsdag) dat de overgang zo rond je 40e al in gang wordt gezet en bij sommige vrouwen zelf al rond de 37/38…. Zat ik daar als kersverse moeder van een tweede. Ik zag het al voor me; nog niet eens bekomen van alle postnatale ongemakken, zo de overgang in met nare opvliegers enzo…
Premenopauze
Gelukkig bleek het iets minder dramatisch en leerde ik dat er eerst zoiets is als de premenopauze, zo rond je 40e. In die fase kun je al wel klachten ervaren, die lijken op PMS klachten, maar meestal volgen de opvliegers gelukkig wat later. Een opgejaagd gevoel, een korter lontje, emotioneler reageren. Hier herkende ik wel het e.e.a in…. Wellicht jij ook?
Perimenopauze
Zo tussen de 45 en 55, de perimenopauze, hebben de meeste vrouwen pittige klachten. Slechter slapen, opvliegers, zich gestresster voelen, moodswings, minder lekker in hun vel zitten, een drogere huid met meer rimpels, aankomen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Daarnaast verandert de menstruatie: heftiger of langer bloeden, onregelmatig cyclus.
Allemaal tekenen dat er iets aan het veranderen is. En wat dan precies? De hoeveelheid vrouwelijke geslachtshormonen daalt. En ondanks dat dit nu eenmaal bij het leven van een vrouw hoort, betekent dat niet dat je dus alles maar voor lief moet nemen. Voorkomen dat je in de overgang komt wordt een onmogelijke strijd, maar een ‘zachte landing’ maken kan gelukkig wel.
En daar help ik vrouwen bij. Door aanpassingen in hun leefstijl aan te brengen. Op het gebied van stress, voeding, beweging, ontspanning.
Wist jij bijvoorbeeld dat het in de beginnende menopauze extra belangrijk is om je stresslevel laag te houden? Stress zorgt er namelijk voor dat het kleine beetje progesteron (= vrouwelijk geslachtshormoon) dat er nog is, gebruikt wordt om cortisol (= stresshormoon) van te maken. Dat betekent dus dat je overgangsklachten verergeren door stress…
En wist je dat dat kleine vetrolletje die veel vrouwen krijgen in de overgang een functie heeft? In vetweefsel wordt namelijk oestrogeen (= vrouwelijk geslachtshormoon) aangemaakt en jouw lijf zorgt er op deze manier voor dat die flinke daling van oestrogeen een klein beetje wordt opgevangen. Betekent dus dat je dat kleine vetrolletje rond je 45e mag leren omarmen 🙂
En wist je dat in niet-natuurlijke gezichtsverzorging heel veel xeno-oestrogenen voorkomen, die jouw lichaam dolgraag opneemt om als surrogaat voor jouw natuurlijke oestrogeen te dienen. Precies wat we níet willen, want dit zorgt voor allerlei hormonale verstoringen en verergering van overgangsklachten. Extra belangrijk dus om richting die overgang natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken.
Wellicht herken je jezelf in dit verhaal of borrelen er allerlei vragen op. Plan dan vooral een gratis sessie met mij in.