Overgangsklachten? Start met de pil!

Acne? Start met de pil!

Heftige menstruaties? Start met de pil!

Endometriose? Start met de pil?

 

In 1 week tijd sprak ik 4 vrouwen met verschillende klachten, die allemaal hetzelfde advies kregen van de huisarts. “Start met de pil!” Er volgde nog net niet achteraan: dan zijn al uw problemen opgelost…

 

Met de pil pak je de oorzaak van de klachten niet aan

Best wel schokkend vind ik dat, want uiteindelijk is de pil een symptoombestrijder. Je pakt de oorzaak van de klachten niet aan, maar alleen de symptomen. Net als wanneer je paracetamol inneemt bij die steeds terugkerende hoofdpijn, terwijl die hoofdpijn het gevolg is van een veel te drukke agenda. Zorgen voor meer rust in je planning zou in dit geval ervoor zorgen dat die hoofdpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. Die paracetamol is alleen een pleister op de wond.

 

Begrijp me niet verkeerd: soms is de pil (of een andere hormonale anticonceptie als bijvoorbeeld de Mirena spiraal) de enige oplossing. Maar dat is wanneer je alle andere zaken hebt geprobeerd. Als laatste station zeg maar. En niet als eerste oplossing, zodat je niet meer verder hoeft te kijken.

 

En dat vrouwen hier vaak voor zwichten, omdat ze niet weten wat de andere opties zijn (omdat de huisarts dit niet vertelt omdat hij/zij dit wellicht ook niet weet) of omdat ze die vervelende klachten helemaal zat zijn, dat vind ik niet zo gek. Zelf heb ik ook jarenlang mega heftige menstruaties gehad en had ik er werkelijk alles voor over om de deur uit te kunnen wandelen zonder 3 dubbele bescherming. En toen mijn gynaecoloog me vertelde dat de Mirena spiraal dé beste oplossing was, met als bonus waarschijnlijk veel minder tot geen menstruaties was ik ook al gauw om. “De hormoonafgifte is enorm laag en heel lokaal”. 

 

De pil kan je verlossen van hormonale klachten, maar je krijgt er allerlei vervelende bijwerkingen voor in de plaats

Inmiddels weet ik dat het hormoon weliswaar lokaal door het spiraal wordt afgegeven, maar vervolgens in je bloedbaan belandt en dus werkelijk in je hele lijf terechtkomt. En hoe laag die hormoonafgifte ook is; het is een niet natuurlijk hormoon wat voor allerlei vervelende klachten kan zorgen. Zo worden de hormonen in het Mirena spiraal bijvoorbeeld in verband gebracht met depressie en kan het ervoor zorgen dat je vermogen om met stress om te gaan wordt verminderd. En precies dat merkte ik enorm! Ik was veel meer opgejaagd en mijn lontje was veel korter. Die vervelende bijwerkingen, daar was mij niets over verteld…

Zo snel als de spiraal geplaatst was, zo snel heb ik m ook weer laten verwijderen :).

 

En ook bij het gebruik van de pil of andere hormonale anticonceptie zijn er ongelooflijk veel vervelende bijwerkingen. Haarverlies, hoofdpijn, laag libido, gewichtstoename, depressie, een tekort aan voedingsstoffen. Ben je door de pil van hormonale klachten verlost, krijg je last van die vervelende bijwerkingen…

 

En de pil verstoort ook nog eens je hormoonbalans

Naast die vervelende bijwerkingen zorgen die surrogaat hormonen ook voor een verstoorde hormoonbalans. Aangezien al jouw hormonen in je lichaam met elkaar samenwerken heeft dit weer gevolgen voor andere klieren en processen in je lichaam. Je schildklier kan bijvoorbeeld minder goed gaan functioneren. En de aanmaak van geluksstofjes in je hersenen kan verstoord raken. Daarnaast zorgt het ook voor een verandering aan darmbacteriën en vaginale bacteriën. Waardoor je spijsverteringsproblemen of schimmelinfecties kunt krijgen. En dan kunnen die hormonale anticonceptiemiddelen ook nog eens de vorming van gezond botweefsel remmen.

 

Genoeg redenen om eerst naar andere oplossingen te kijken dan de pil of een spiraal, vind je ook niet?

 

Geen pil – maar wat dan wel?

En wat zijn die oplossingen dan wel? Aanpassingen op het gebied van stress en leefstijl! 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • De juiste voeding tot je nemen, zodat je bloedsuikerspiegel stabiliseert 
  • Het gebruik van xeno-oestrogenen verlagen, door natuurlijke huidverzorging en natuurlijke schoonmaakmidellen te gebruiken
  • Je stress managen en voldoende ontspannen
  • Bewegen en trainen! Geen uren hardlopen, maar dagelijks 30 min wandelen en krachttraining beoefenen
  • Suppletie, afgestemd op jouw klachten en behoeften

 

Diverse vrouwen die mijn 12 weken traject hebben gevolgd ervaren dat de aanpassingen op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement en suppletie een gunstige uitwerking heeft op hun cyclus:

“Mijn menstruatiecyclus is veel gelijkmatiger en minder heftig”

“ Ik heb veel minder last van stemmingswisselingen voorafgaand aan mijn menstruatie en ik heb geen last meer van hoofd[pijn”

“ Mijn menstruatie is veel minder pijnlijk en korter”

 

 

En het mooie is, als je je natuurlijke cyclus behoudt, dan kun je je menstruatie gebruiken als spiegel voor jouw hormoonbalans. Wordt je menstruatie regelmatiger, minder heftig, minder pijnlijk? Dan weet je dat je hormonen meer in balans komen. Heb ik bijvoorbeeld ineens weer een heftigere menstruatie dan voorheen, dan is dat voor mij het signaal om de afgelopen weken eens onder de loep te nemen. Heb ik het te druk gehad? Te weinig bewogen? Ongezonder gegeten? En vervolgens pas ik mijn gedrag aan en check ik bij mijn volgende menstruatie weer hoe ik ervoor sta. Handig toch!?

 

Zou jij dolgraag aan de slag willen met stress en leefstijl oplossingen voor je hormonale klachten in plaats van te grijpen naar de pil? Vraag je je af waar je in hemelsnaam moet beginnen?

Pan even een gratis sessie in, dan kijk ik met je mee!

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest