“Weekmenu’s volgen en mungbonen eten, dat werkt gewoon niet voor mij. Ik heb het heel even geprobeerd, maar ik kreeg er zoveel stress van. Lag er zelfs van wakker ’s nachts.” Ik zit in een online kennismaking met een dame. Ze kampt al even met klachten; opgeblazen buik, kilo’s die er maar niet af willen, prikkelbaar, uitblijvende menstruatie, weinig energie en haar slaap is ook weleens beter geweest. Haar huisarts had haar verteld dat de overgang was begonnen. En ja, daar horen helaas soms wat vervelende klachten bij… 

Inmiddels – een half jaar later – is ze er helemaal klaar mee. “Ik ben totaal niet meer in balans en herken mezelf gewoon niet meer. Soms kan ik vanuit het niets helemaal losgaan tegen mijn man of kinderen. ” 

 

Je herkent jezelf niet meer

En dat hoor ik heel regelmatig van vrouwen die de 40 zijn gepasseerd. “Sta ik ineens volledig te flippen tegen mijn kinderen, om iets volkomen onbenulligs. En dan vraag ik me later echt af: wie is die vrouw in hemelsnaam? Vroeger zou ik me toch niet hebben opgewonden over zoiets kleins?” Herkenbaar?

 

Je krijgt steeds meer last van stress

Al vanaf ons 35e daalt ons hormoon progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat we ons rustig en tevreden voelen. Het is belangrijk voor onze ontspanning en onze slaap. Wanneer progesteron afneemt, worden we dus gevoeliger voor stress. We kunnen steeds minder hebben.

Daarnaast is progesteron een bouwstof van het stresshormoon cortisol. Naast dat het gestaag afneemt richting de overgang, wordt het dus ook nog eens bij stress ‘verbruikt’. Dat maakt dat stress wanneer je richting de overgang gaat, nog meer effect heeft op je lichaam dan voorheen.

 

En dat kan zich gaan uiten in een opgejaagd gevoel, onrustiger slapen, minder lekker in je vel zitten, een korter lontje en sneller emotioneel reageren. Niet zo gek dus, dat je na je 40e heel anders reageert op het uitdagende gedrag van je kinderen of dat een opgelegd weekmenu enorm veel stress kan geven…

 

Omdat de klachten haar echt teveel werden, was deze dame op zoek gegaan naar een natuurlijke oplossing voor haar hormonale problemen. Ze wil voorlopig niets weten van de pil als oplossing en zoekt haar heil in een ander voedingspatroon. Dat kan ik als Hormooncoach en Vitaliteitscoach natuurlijk alleen maar toejuichen. En ondanks dat ze zo gemotiveerd is aan de slag te gaan, lukt het haar niet een voorgeschreven voedingspatroon te volgen. Ligt ze er zelfs van wakker. Hoe kan dat?

 

Stress is allesoverheersend

De boosdoener? Stress! Stress is de allergrootste verstoorder van onze hormoonbalans. Wanneer jij stress hebt, geeft jouw lichaam die stressreactie voorrang en daar moeten alle andere belangrijke processen voor wijken. Omdat jouw lijf nu eenmaal ingesteld is op overleven. Als je oog in oog komt te staan met een sabeltandtijger is vluchten nu eenmaal een stuk belangrijker dan de aanmaak van geslachtshormonen, nietwaar?

 

Stress beperken is dus voor iedereen van belang en éxtra van belang voor vrouwen na hun 40e. Als je je bedenkt dat ons lichaam streeft naar dat wat bekend is en dat alles wat nieuw is zorgt voor stress, dan kun je je voorstellen wat een opgelegd weekendmenu voor effect kan hebben… Simpelweg omdat het vaak een te groot verschil is met hoe iemand gewend is te eten. Als je dan ook nog eens perfectionistisch bent en de lat hoog legt, zoals deze dame, dan is het niet zo gek dat het niet lukt dit vol te houden.

 

Probeer stress te beperken

Ik kies er daarom in mijn coaching voor om iemands huidige voedingspatroon onder de loep te nemen en hierin week na week kleine aanpassingen te doen. Evenals stap-voor-stap aanpassingen in beweging, slaap, suppletie, ontspanning en stressmanagement. Zodat de stressreactie zo min mogelijk wordt geactiveerd. Zodat het vol te houden is.

 

Opgelucht, omdat de strijd nog niet gestreden is en er simpelweg een iets andere route moet worden bewandeld, besluit ze 12 weken met mij aan de slag te gaan. Om zo in kleine stapjes een nieuwe leefstijl aan te leren, waar ze niet van hoeft wakker te liggen :)!

 

Ben jij ook klaar met die vervelende hormonale klachten en dat korte lontje?

Plan een gratis sessie in, dan kijken we samen welke aanpassingen er in jouw huidige leefstijl nodig zijn!

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest