Wat ik veel om me heen zie gebeuren en wat ik ook zelf heb ervaren, is dat we graag snel grote veranderingen realiseren. Als we, na eerst zelf van alles te hebben geprobeerd, eenmaal de stap hebben gezet om hulp te vragen, dan willen we liever vandaag, dan morgen veranderingen in ons leven doorvoeren. Heel begrijpelijk, want als je eenmaal hebt besloten, dat je het nu echt anders gaat doen, is niets fijner dan direct in actie komen. Al is het alleen al om het gevoel te hebben dat je in ieder geval iets doet. Helaas blijkt dit niet zo effectief.
Als we te snel een grote verandering willen bewerkstelligen, is de kans groot, dat het om een verkeerde verandering gaat of om een verandering in de verkeerde richting. Hoe komt dat eigenlijk?
In onze hersenen bevindt zich een amandelvormige structuur, de amygdala. Deze fungeert als een soort waakhond en heeft een scherpe neus voor gevaar. De amygdala herkent in een fractie van een seconde bepaalde prikkels als bedreigend en zorgt er vervolgens voor dat het stresssysteem in gang wordt gezet. Jouw lichaam streeft steeds naar een situatie die je al kent en die je als veilig en prettig ervaart. Grote veranderingen in bijvoorbeeld gedrag of patronen, worden ervaren als niet-veilig, als een uit balans raken. En dus wordt je stresssysteem geactiveerd. De kunst is dus om de amygdala te ‘omzeilen’, de waakhond te laten slapen. En dat doe je, door steeds in kleine stapjes te werken. Steeds kleine veranderingen door te voeren en ondertussen steeds goed op de stresssignalen te blijven letten.
Daarnaast is het zo, dat als je erachter wilt komen wat je werkelijk wilt, wat jou werkelijk gelukkig maakt, het nodig is dat je stilstaat. Bij jezelf. Even de drukte en de haast van de dag laten voor wat het is. En een moment van rust nemen, helemaal alleen voor jou. Dat kan confronterend zijn, alleen met jezelf, in de stilte. Vaak merk je dan pas hoe gespannen je bent. En dat je daarom maar door blijft hollen, om die spanning, die pijn, niet te hoeven voelen. Maar die pijn is er niet voor niets. Die pijn heeft aandacht nodig. Zolang er verdriet, boosheid of angst is, die je niet wilt voelen, zal het heel moeilijk zijn om tot een juiste keuze of verandering te komen. Er is gewoonweg teveel balast.
Als het je lukt, die pijn aandacht te geven, als het je lukt te ontdekken waar die pijn vandaan komt, dan zal je meer in contact komen met jouw gevoel en uiteindelijk met wat jij werkelijk wilt.
Kleine stapjes dus en durven stilstaan, om uiteindelijk grote veranderingen door te kunnen voeren in de voor jou juiste richting!