“Hoe zit het met je ontspan momenten, pak je die dagelijks? Of ben jij zo iemand die zelfs op het toilet met haar telefoon bezig is?” Het valt even stil aan de andere kant van de lijn. “Mmm, dat laatste…” klinkt het zacht. Mijn cliënte is net gestart met mijn 12 weken traject. Ze wil zich dolgraag weer energiek voelen en is helemaal klaar met haar korte lontje en dat opgejaagde gevoel. En daarnaast beginnen die extra kilootjes die ze in de loop van de jaren verzameld heeft ook aardig in de weg te zitten. En terwijl we inzoomen op haar klachten zoeft ze over de weg onderweg naar haar volgende afspraak. “Het is zo druk met allemaal afspraken, heel leuk hoor, maar die ontspanning pakken, dat schiet er echt bij in…”

 

Ontspanning inbouwen is een uitdaging

Continu ‘aan’ staan, rennen van afspraak naar afspraak, niet meer kunnen ontspannen. Ik zie het bij zoveel vrouwen om me heen. Het lukt vaak zelden even echt ‘uit’ te gaan. 

Herkenbaar?

 

Zo ook bij mijn cliënte. En ondanks dat ze weet dat ontspanning inbouwen een ongelooflijk belangrijke schakel is in het aanpakken van haar klachten, het inbouwen daarvan blijkt een enorme grote uitdaging. 

 

Waarom is ontspanning nu eigenlijk zo belangrijk?

Als ik uitleg geef aan mijn cliënten gebruik ik vaak de metafoor van het elastiekje. Wanneer een elastiekje te lang onder spanning staat dan gaat de rek eruit of het elastiekje knapt. Terwijl als je het elastiekje af en toe laat vieren, als je af en toe de spanning eraf haalt, dan gaat het elastiekje veel langer mee. 

 

Zo is het ook bij ons. Zolang (in)spanning wordt opgevolgd door ontspanning is er niet zoveel aan de hand. Dan kunnen we eigenlijk ongelooflijk veel aan. 

Pas op het moment dat die (in)spanning niet wordt opgevolgd door perioden van ontspanning of rust komen de klachten de hoek omkijken.

 

En dat kunnen hele diverse klachten zijn, veroorzaakt door te veel van het stresshormoon cortisol:

 

  • Hardnekkig buikvet: wanneer we stress hebben maakt ons lichaam energie (=glucose) vrij voor de stressreactie. Als we die energie niet gebruiken om daadwerkelijk te vechten of te vluchten wordt dit teveel aan glucose opgeslagen als buikvet. In de huidige tijd hoeven we maar zelden echt fysiek in actie te komen als we stress hebben, anders dan vroeger toen we moesten rennen voor ons leven als we oog in oog kwam te staan met een sabeltandtijger. Kortom: dat overschot aan glucose wordt opgeslagen en resulteert in een buikje…

 

  • Ons verzadigingshormoon leptine werkt niet meer, dus we kunnen blijven eten… Ook niet bevorderlijk voor het verliezen van die extra kilo’s…

 

  • Hunkering naar suikers en koolhydraten, omdat ons lichaam bij stress behoefte heeft aan snelle energie. Wederom niet bevordelijk voor het verliezen van die extra kilo’s…

 

  • Stemmingswisselingen: cortisol zorgt er namelijk voor dat er minder van ons gelukshormoon serotonine wordt aangemaakt. Serotonine zorgt voor een gevoel van rust en tevredenheid. Wanneer er minder serotonine aangemaakt wordt, verdwijnt dat gevoel dus stukje bij beetje. Hallo opgejaagd gevoel!

 

  • Slecht slapen: melatonine is ons slaaphormoon en deze neemt als het goed is in de avond toe. Wanneer er echter sprake is van een hoog cortisol niveau, blijft je melatonine niveau laag. Dat kan ervoor zorgen dat je minder goed in slaap valt, dat je ’s nachts vaak wakker wordt of dat je minder diep slaapt. Tijdens onze slaap vindt zowel fysiek als mentaal herstel plaats, dus je kunt je voorstellen wat voor gevolgen slecht slapen kan hebben. Weinig energie en een kort lontje bijvoorbeeld…

 

Heel veel redenen om die ontspanning in te bouwen dus. Maar hoe begin je hier nu mee, wanneer je zo gewend bent om continu ‘aan’ te staan? Om continu maar te ‘gaan’.

 

 

Eerst bewustwording, dan verandering

Stap 1 is wat mij betreft altijd bewustwording. Breng eens in kaart hoe het gesteld is met jouw (in)spanning en ontspanning. Lukt het jou iedere dag een moment van rust te pakken? Of schiet dat er de meeste dagen van de week volledig bij in? 

 

En ga vervolgens eens kijken of je een eerste kleine verandering kan doorvoeren. Rustig je koffie drinken zonder ondertussen mailtjes te beantwoorden. Naar het toilet zonder je telefoon en in plaats van scrollen door je social media even heel bewust een paar keer diep in- en uitademen. 

En zo kun je stap voor stap je ontspanmomenten uitbouwen.

 

En dat is ook wat ik mijn cliënte meegeef. Wees de komende week eens alert op ontspanmomenten. Pak je die eigenlijk wel? En hoe vaak? Want pas als je je bewust bent van je gedrag, pas dan kan je ook daadwerkelijk je gedrag gaan aanpassen.

 

Benieuwd of ik jou ook kan helpen? Plan een gratis sessie in en zet de eerste stap in eindelijk écht zorgen voor jezelf!

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest