“Ach, ik moet niet zo zeuren. Zo is erg is het allemaal niet. Die klachten horen er nu eenmaal bij”. Ik zit op een netwerkdiner en de 52 jarige vrouw naast me vertelt over haar overgangsklachten. Opvliegers, kilo’s die er niet meer af gaan.
En als ik doorvraag blijkt ze nog veel meer klachten te hebben.
Kort lontje, moe opstaan, enorme stemmingswisselingen.
’s Nachts wakker worden, badend in het zweet. Veel stressgevoeliger zijn.
“Vind je écht dat die klachten zo erg niet zijn?” vraag ik haar. Ze kijkt wat sip, schudt haar hoofd. De klachten bepalen haar dag. Ze herkent zichzelf niet meer.
Maar aan de pil wil ze niet. En de enige andere optie die ze dus heeft, is te accepteren hoe het nu is. Het hoort er nu eenmaal bij. Althans, dat had de huisarts haar gezegd…
Overgangsklachten horen er ‘gewoon’ bij…
Helaas is dit wat veel vrouwen denken. Het hoort er bij, die vervelende overgangsklachten. En het gaat vanzelf wel weer een keer over. Maar wist je dat deze fase, de perimenopauze genoemd, wel 8 tot 10 jaar kan duren? Al die jaren met al die vervelende klachten, niet te doen toch? En dat vrouwen denken dat ze het maar gewoon moeten accepteren, komt onder andere omdat dit is wat huisartsen ze vertellen. Omdat huisartsen zich vaak niet verdiepen in wat voor mogelijkheden er zijn om die overgangsklachten te beperken.
Want ja, het goede nieuws is dat je er inderdaad voor kan zorgen dat die klachten je leven niet gaan beheersen. Hoe? Daar neem ik je zo even in mee.
Overgangsklachten horen er niet ‘gewoon’ bij!
Maar eerst even terug naar mijn netwerkdiner. Want wat mij opviel is dat deze dame zo streng is voor zichzelf. En daarin is ze zeker niet de enige, dat is zeker.
Ik vraag haar ‘Wat als je wat liever zou zijn voor jezelf?”
Die vraag raakt haar; ze slikt een brok in haar keel weg.
“Wat zou jij tegen een goede vriendin zeggen als ze je zou vertellen dat ze zo moe is van al die vervelende klachten. Dat ze zichzelf niet meer herkent?”
Ze glimlacht. Ze begrijpt waar ik naartoe wil. “Gek hè, dat je voor anderen vaak veel liever bent dan voor jezelf?”
Ik knik en glimlach terug. En ik vertel haar dat ze zelf meer invloed heeft op die klachten dan ze denkt. “Dan zou ik mijn vriendin zeggen dit maar eens tot de bodem uit te zoeken” antwoordt ze lachend…
Jij hebt zelf invloed op die klachten
Hoe zit dit bij jou? Herken jij je misschien ook in deze klachten? Of misschien is jouw menstruatie aan het veranderen? Heftiger? Een cyclus die onregelmatiger wordt? Het zou zomaar kunnen dat je dan ook al in de (peri)menopauze bent beland. Ook als je nog niet eens 40 bent… Vanaf ons 35e neemt ons progesteron namelijk al af en dat kan al zorgen voor de eerste klachten.
Het goede nieuws is dat aanpassingen op het gebied van voeding, stress, beweging en suppletie ervoor kunnen zorgen dat de klachten veel minder worden. En hoe eerder je daar mee begint, hoe meer effect op latere leeftijd :)!
Je bloedsuikerspiegel stabiel houden en voldoende ontspanning inbouwen wordt nog belangrijker naarmate je ouder wordt. Net als dagelijks in beweging komen en aan krachttraining doen. En daarnaast wordt suppletie van omega-3 en magnesium nóg belangrijker als je in de (peri)menopauze belandt.
Pak de regie over jouw lijf en leven!
De dame van mijn netwerkdiner wil heel graag meer weten, want zelf de regie pakken klinkt toch een stuk leuker dan accepteren dat ze misschien nog wel 8 jaar met klachten moet rondlopen. Die regie pakken dat is immers wat ze haar vriendin ook zou adviseren ;)!
Gelukkig wil het toeval dat ik weer een workshop over de overgang (en de fase daarvoor) gepland heb staan en ik nodig haar van harte uit! Ze kan niet wachten om meer te horen over wat ze zelf kan doen om die vervelende overgangsklachten niet haar leven te laten beheersen!
En jij? Wil jij ook graag in actie komen in plaats van passief af te wachten?
Dan nodig ik je bij deze ook van harte uit om ook naar mijn workshop ‘Vaarwel Hormonale Heks’ te komen!
Wanneer: zondag 16 april 2023 van 14:30 tot 17:00
Waar: Studio Reyn 74, Zeeburgerpad Amsterdam
Voor wie: alle vrouwen tussen de 35 en 60, mét of (nog) zonder overgangsklachten