Hoe kom ik deze dag in hemelsnaam door?

Ergens ver weg klinkt getjirp van krekels. Langzaam dringt het tot me door. Mijn wekker gaat! ‘Nee, niet nu al!’, schiet er door mijn hoofd. ‘Niet nu ik net eindelijk weer in slaap ben gevallen…’ 

Ik ben uitgeput en vraag me echt af hoe ik deze dag door ga komen. Mijn zoontje heeft de halve nacht gehuild, waardoor ik nauwelijks een oog heb dicht gedaan. 

 

Koffie en snelle suikers noodzakelijk

Ooh wat herken ik dit gevoel… Een aantal jaren geleden lag ik nacht in nacht uit uren piekerend wakker. Om vervolgens in slaap te vallen tegen de tijd dat de wekker bijna ging. Uitgeput sleepte ik mezelf ’s ochtends de auto in. Met een koffie ‘to go’ en een energiereep voor een snelle oppepper, want mijn energieniveau was lager dan laag. Tussen de patiënten door dronk ik liters koffie en snaaide ik koekjes en chocolade. Naarmate de dag vorderde werd mijn lontje korter en korter en moest meestal een van de assistentes of mijn man het ontgelden. Totdat ik echt helemaal op was en thuis kwam te zitten, totaal opgebrand.

 

Piekerend wakker liggen sloopt je

Misschien herken je dit wel? Slaap je al tijden slecht, omdat je continu ‘aan’ staat. Het lukt je niet in slaap te komen, ook al is het al lang bedtijd. Of je wordt midden in de nacht wakker en per direct gaan je gedachten met je aan de haal. Er schiet je iets te binnen. Je hebt de extractie voor mevrouw Janssen ingepland, maar je bent helemaal vergeten te melden dat ze tijdelijk moet stoppen met haar bloedverdunners. Shit, wat ben je nog meer vergeten? Je twijfelt of je nou wel of niet die verwijsbrief van meneer De Vries voor de kaakchirurg hebt gemaild. De volgende ochtend ben je al uitgeput voordat de dag überhaupt begonnen is.

 

Koffie en snelle suikers noodzakelijk

Is ook jouw koffie consumptie de afgelopen weken drastisch toegenomen? Omdat je alleen met veel koffie de dag nog een beetje doorkomt? Net als bij mij destijds. Of realiseer je je op dit moment dat je tegenwoordig de hele dag behoefte hebt aan koekjes en chocolaatjes? Terwijl je voorheen alleen in de middag bij je thee een koekje nam.

 

Inmiddels weet ik, dat dit allemaal signalen zijn dat de koek op is. Dat het niet lang meer zal duren voordat jij ook opgebrand raakt. En zelfs veel koffie drinken en koekjes eten zullen jou niet meer overeind houden… Het komt door je slaapgebrek. Anders had je al die koffie, koek en snoep niet nodig.  

Neerwaartse spiraal

Langdurig slaapgebrek sloopt je. En dat is niet zo gek. Tijdens je slaap piekt namelijk de aanmaak van groeihormoon. Dat zorgt bijvoorbeeld voor spieropbouw en het groeien van je haar – maar ook voor energie en concentratievermogen. Slecht slapen zorgt dus voor minder groeihormoon, minder energie, een korter lontje en negatiever denken. Je lichaam probeert dat energiegebrek op te lossen met snelle suikers. Helaas volgt na die energieboost altijd een enorme suikerdip. En wederom snakt je lichaam naar suikers… En zie daar de neerwaartse spiraal.

 

Opwaartse spiraal

Bij de vrouwen die ik coach omdat ze opgebrand zijn, leg ik daarom eerst de focus op slaap. Pas wanneer ze goed slapen, kunnen ze weer langzaam energie op gaan bouwen. Energie die heel hard nodig is voor hun verdere herstel. Gelukkig stond mijn huisarts er hetzelfde in. Toen ze bij mij de diagnose burn-out had gesteld, was haar eerste dringende advies om professionele hulp te zoeken bij een coach. Eerst verbeterde mijn slaap, waardoor ik meer energie kreeg. Daarmee kon ik gemotiveerd aan de slag met mijn coach, waardoor ik gezondere keuzes ging maken op het gebied van voeding…. Zie daar de opwaartse spiraal.

Alles voor een goede nachtrust

Omdat ik inmiddels weet hoe ongelooflijk belangrijk goed slapen is, probeer ik zo goed en zo kwaad als het kan slaapgebrek te voorkomen. Dus wanneer mijn zoontje weer eens slechte nachten heeft, omdat hij ziek is, in een slaapregressie zit, overprikkeld is, etcetera, dan kies ik ervoor om extra vroeg naar bed te gaan. Of om de nachten af te wisselen met mijn man. Of om mijn zoontje een nachtje bij oma te stallen. Of… Alles voor een goede nachtrust…

 

Heb jij ook behoefte aan een goede nachtrust en kan je wel wat tips gebruiken? Download dan mijn e-book en lees vooral tip 3 even heel goed door!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest