Je wekker gaat. Je schrikt van het harde geluid. Eindelijk was je weer in slaap gedommeld, na urenlang piekerend te hebben wakker gelegen. Je vraagt je af waar je in hemelsnaam de energie vandaan moet halen om überhaupt dat bed uit te komen. Laat staan de energie om de hele dag weer door te komen. Het liefst zou je onder de dekens verdwijnen voor de komende weken, misschien wel maanden. Onzichtbaar voor alles en iedereen. 

 

Wanneer je langdurig te weinig slaapt, ervaar je hoe belangrijk slaap eigenlijk is. 

 

Niet in slaap kunnen komen omdat je nog steeds ‘aan’ staat, ook al is het al lang bedtijd, midden in de nacht wakker liggen vanwege piekergedachten, onderbroken slapen door je kindje die steeds wakker is. Het zorgt er allemaal voor dat je lontje steeds korter wordt, je energie steeds verder te zoeken is, je steeds negatiever gaat denken en de behoefte aan snelle suikers steeds groter wordt.

 

Niet zo gek. Tijdens je slaap piekt de aanmaak van groeihormoon. Naast het feit dat groeihormoon zorgt voor lengtegroei, spieropbouw en -herstel en groei van haar, nagels & collageen, wordt groeihormoon ook in verband gebracht met energie en concentratievermogen. Zie daar de neerwaartse spiraal. Minder groeihormoon – minder energie – korter lontje – negatiever denken. Het lichaam snakt naar suikers, als energieboost. Helaas volgt na die boost altijd een enorme suikerdip…

 

Wat heb je eigenlijk nodig om goed te kunnen slapen? 

Melatonine. Dit hormoon wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen en is gekoppeld aan blootstelling aan licht. Precies de reden waarom een donkere slaapkamer dus belangrijk is en waarom je beter niet voor het slapengaan nog even die Netflix serie moet kijken. 

 

Naast het feit dat melatonine heel belangrijk is voor onze slaap, is melatonine ook een van onze belangrijkste antioxidanten. Het speelt dus een hele belangrijke rol in het natuurlijk herstellend vermogen van ons lichaam en ons immuunsysteem. Niet zo gek dus, dat wanneer je slecht slaapt, je ook steeds sneller ziek wordt.

 

De antagonist van melatonine is cortisol. Dit betekent, dat wanneer corisol hoog is, melatonine laag is. En andersom. Cortisol is het hormoon dat aangemaakt wordt, onder invloed van stress. Dit verklaart waarom mensen die volledig opgebrand en uitgeput zijn, toch niet kunnen slapen. Het cortisol niveau is hoog, dus het melatonine niveau is laag, dus slapen lukt maar moeizaam. 

 

Wat kan jij zelf doen, om weer beter te slapen?

Zorg dat je overdag actief bent en voldoende daglicht ziet. Doe het tegen de avond rustig aan. Ga liever niet fanatiek sporten vlak voor het slapengaan en beperk ook je schermtijd. Lees liever een boek, luister naar rustgevende muziek of doe een meditatie. Drink in de avond geen koffie met cafeïne of thee met theïne en eet geen chocolade. Eet liever ’s avonds überhaupt geen suikers, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Zorg voor een donkere slaapkamer en probeer elke dag op ongeveer dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. En de allerbelangrijkste en tevens allermoeilijkste: zorg voor zo min mogelijk stress. 

 

Wat kan jij veranderen voor een betere nachtrust?

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest