De wil is er wel

‘Voor mijn kinderen maak ik meestal een gezond ontbijt van vers fruit met yoghurt of zoiets. En zelf sta ik vaak een droge cracker naar binnen te werken aan het aanrecht…’ Mijn cliënte kijkt me een beetje beschaamd aan. ‘Ik zou zo graag beter voor mezelf willen zorgen, maar ik ben zo moe en ik heb al zoveel geprobeerd. Meestal houd ik het een tijdje vol en dan verzand ik weer in mijn oude gedrag.’

 

En ze is zeker niet de eerste die met dit verhaal bij mij komt. Misschien herken jij je er ook wel in? Ben je je er écht van bewust dat goed voor jezelf zorgen op heel veel vlakken – voeding, beweging, slaap, ontspanning – belangrijk is, maar lukt het je maar niet dit vol te houden? 

 

Maar je lijf schiet in de stress

Vaak komt dit doordat je te grote veranderingen in één keer wilt doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan van de ene op de andere dag heel fanatiek gaan sporten, terwijl je dit al maanden niet hebt gedaan. Of je volledige voedingspatroon in eén keer omgooien, omdat je nu echt gezonder wilt gaan leven. Het lijkt een prachtig initiatief, maar daar denkt jouw lijf heel anders over…

 

Ons lichaam voelt zich het meest op zijn gemak bij datgene wat bekend is. Dreigt er gevaar, dan komt de amygdala (de ‘waakhond’ in onze hersenen) in actie. Hij activeert ons stresssysteem. Dat stresssysteem is erop ingesteld om de balans in ons lichaam te herstellen en dat is wat er gebeurt. Heel handig als er daadwerkelijk gevaar dreigt, bijvoorbeeld wanneer je een sabeltandtijger tegen het lijf loopt. 

 

Zo lukt het niet die leefstijlverandering vol te houden

Maar niet zo handig wanneer jij hebt besloten om gezonder te gaan leven en je voedingspatroon van de ene op andere dag omgooit. Voor jouw lijf is dit onbekend terrein en het wordt gelabeld als ‘gevaar’. Met als gevolg dat jouw stressreactie in gang wordt gezet: amygdala in actie, stresssysteem aan… en het doel daarvan is om jouw oude balans te herstellen. Precies die oude balans, waar jij niet meer zo blij mee bent… En zo wordt het voor jou dus heel moeilijk om dat nieuwe eten door te voeren én vol te houden.

 

Kleine stapjes, dat is de sleutel

Daarom pleit ik ervoor om wekelijks kleine stapjes door te voeren en goed op stresssignalen te blijven letten. Zo blijft jouw waakhond slapen en lukt het jou de veranderingen vol te houden. Zo ook bij mijn cliënte. We starten de eerste week met het toevoegen van extra groenten aan het diner en het aanpassen van haar crackerontbijt. En om haar vermoeidheid aan te pakken, gaat ze proberen om op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. En de volgende week komt er een stapje bij: iedere dag een ontspanmoment inplannen en minder wijntjes drinken. Na 3 weken geeft ze aan dat ze zich al zoveel energieker voelt en dat het zo goed vol te houden is. En het mooie is, dat ze nog 9 weken begeleiding heeft te gaan en dat er dus nog heel wat kleine stapjes te maken zijn!

 

Stapje voor stapje, 12 weken lang, 1-op-1 begeleiding naar een gezondere leefstijl die wel vol te houden is….klinkt dat als muziek in jouw oren?

 

Plan dan een gratis sessie, dan kijken we samen welke eerste kleine stapjes jij kunt gaan zetten richting een gezondere leefstijl.

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest