Over mij

Stresscounselor, Vitaliteitscoach
en Hormooncoach

“Mijn burn-out begon als mijn grootste nachtmerrie
en blijkt nu het mooiste cadeau ooit”

Een dikke vette burn-out…

Voor de zoveelste keer kom ik thuis met een heftige migraine na een dag hard werken en veel te weinig pauze. Het liefst zou ik meteen onder de wol kruipen, maar eerst moet mijn dochtertje nog eten, naar bed gebracht worden en dan moet ik nog de ontplofte woonkamer opruimen. Twee uur later lig ik dan eindelijk op bed en dan komen de tranen en de eindeloze pieker gedachten. ‘Wat een rotleven; me steeds maar weer naar mijn werk toeslepen, continu ziek op bed, steeds opnieuw uitleggen waarom ik er weer niet bij ben… Mag ik alsjeblieft morgen een ongeluk krijgen? Dan heb ik tenminste even pauze…. Ik kan niet meer…’

De volgende morgen is mijn migraine nog heftiger en besluit ik me voor de zoveelste keer ziek te melden. Ik voel me schuldig. Naar mijn praktijkhouder, mijn patiënten, mijn man, mijn dochter. Weer moet ik iedereen teleurstellen. Dit kan zo niet langer.

Eindelijk zet ik de stap om naar de huisarts te gaan en doe ik hortend en stotend mijn verhaal, terwijl de tranen over mijn wangen biggelen. Mijn wekelijks terugkerende migraine, mijn pijnlijke spieren, het wakker liggen ’s nachts, mijn hartkloppingen, mijn emotionele uitbarstingen, mijn korte lontje. En dit al maanden lang.

Mijn huisarts reageert kordaat ‘Ruth, jij moet per direct stoppen met alles wat je nu aan het doen bent. Je moet je werk bellen om te vertellen dat je voorlopig niet komt en dat dat wel even kan gaan duren. Je hebt een dikke vette burn-out…’

Dat wat ik zelf niet kon, werd voor mij gedaan. De huisarts besloot voor mij de pauze knop in te drukken en wat er volgde was een lange en intense periode waarin ik een intensief coachingstraject volgde. Ik ging me realiseren dat ik mezelf een hele lange tijd verwaarloosd had. En ook kwam ik tot de conclusie dat ik niet tot mijn pensioen als tandarts wilde doorwerken. Mijn hart was wel nog steeds verbonden met de zorg. Verbonden met al die mensen die eerst aan hun patiënten denken en dan pas aan zichzelf. En zo werd de nieuwe zin van mijn leven geboren: zorgprofessionals, die dreigen opgebrand te raken, begeleiden in het terugvinden van zichzelf én de voldoening en het plezier in hun werk.

Hoe is het nu?

Mijn burn-out begon als mijn grootste nachtmerrie en blijkt nu het mooiste cadeau ooit.

Ik sta tegenwoordig namelijk elke dag op met een enorme drive om aan het werk te gaan. Het geeft me bakken met energie en ik zou het liefst willen dat een werkweek uit 10 dagen bestond. Mijn vrienden en familie koppelen voortdurend terug hoe ik vol enthousiasme en met een twinkeling in mijn ogen over mijn werk praat en zien een hele andere, veel vrolijkere en gepassioneerde Ruth.

Ook heb ik nog nauwelijks lichamelijke en emotionele klachten. En als ze er wel zijn, dan weet ik dat het een signaal is, dat ik het even rustiger aan moet doen. En dat doe ik dan dus ook en vervolgens verdwijnen mijn klachten als sneeuw voor de zon.

Het lukt me veel beter voor mezelf te kiezen en voor de dingen die mij gelukkig maken. Zonder schuldgevoel. Een fijne wandeling alleen in de natuur, een korte meditatie, een gezellige avond met een vriendin. Ik hoef daar niet continu bewust over na te denken, het is mijn ‘way of life’ geworden.

Als ik nu onverwachts te maken krijg met stress of tegenslagen, dan raak ik niet uit het veld geslagen, ga ik er niet aan onderdoor. Ik sta er even bij stil, leer er zelfs vaak iets van en pak de draad weer op. Ik veer mee met datgene wat op mijn pad komt. Dat zorgt ervoor dat ik weer vertrouw op mezelf en mijn lijf en dat geeft mij het gevoel de hele wereld aan te kunnen!

Wat je over mij moet weten

Als ik ergens voor ga, dan ga ik er voor de volle 100% voor. Ik bijt me er in vast en laat pas los als ik tevreden ben. Als het linksom niet lukt, dan wel rechtsom. En ik ga sowieso voor het hoogst haalbare resultaat. Ik neem geen genoegen met een zesje.

Ik heb ballen. Ik had het lef om mijn zekere en goedbetaalde baan als tandarts op te geven, ondanks dat ik er heel goed in was. En daar heb ik tot op heden geen seconde spijt van gehad. Mijn 12 jaar werkervaring in de medische wereld neem ik mee in mijn huidige werk als Stresscounselor en Vitaliteitscoach voor zorgprofessionals en maakt mij onderscheidend.

Mijn visie

Zorgprofessionals hebben te maken met een enorme werkdruk en binnen hun team met een heel hoog ziekteverzuim. Daarnaast zijn ze ook nog eens gewend eerst aan de patiënt te denken en dan pas aan zichzelf. Een recept voor een burn-out! Door ze te leren zichzelf weer prioriteit te geven en niet voorbij te gaan aan allerlei klachten, lukt het ze weer enorm veel energie én plezier in hun werk te krijgen. En daar zijn zij én hun patiënten enorm bij gebaat!

Als je me zou kennen, dan zou je weten dat….

$

…. ik getrouwd ben met mijn vakantieliefde! De vonk sloeg over in Turkije en 17 jaar later is Jarno nog steeds ‘the one and only’.

$

…. Ik me vroeger enorm onzeker voelde over mijn super witte benen. Nadat er 6 jaar geleden een melanoom verwijderd is, realiseer ik me dat ik blij mag zijn, dat ik gezond ben en omarm ik mijn melkflessen.

$

…. Ik enorm van lezen houd en dat ik jaren geleden (ruim voor het e-reader tijdperk) discussies had met mijn man over hoeveel boeken er mee mochten op vliegvakantie, zodat we niet over het maximaal aantal kilo’s heen gingen.

$

…. achter mijn lieve uiterlijk een hele pittige tante schuilt, die niet met zich laat sollen en soms heel direct en scherp uit de hoek kan komen.

$

…. ik een kneitergoed geheugen heb en dat ik regelmatig word geraadpleegd door mijn vriendinnen, als ze details willen weten over bijvoorbeeld die ene vakantie in Italië.

$

…. ik vroeger enorme fan was van Bon Jovi, zelfs droomde dat ik met hem ging trouwen en stiekem nog steeds hard meezing met zijn nummers.

Pin It on Pinterest