Rust terugvinden zonder rust te nemen?

“Waarom overkomt mij dit steeds?” Mijn cliënte zit tegenover me en is boos en gefrustreerd. Ze heeft weer een paniekaanval gehad en ze is er klaar mee. Ze wil weer gewoon patiënten helpen, zonder steeds zo gespannen te zijn. Zonder dat ze steeds op het punt staat in huilen uit te barsten. Zonder dat nare gevoel in haar borstkas. Ik vraag haar hoe het de afgelopen weken is gegaan met de ademhalingsoefeningen die ik haar had meegegeven. “Daar ben ik nog niet aan toe gekomen” antwoord ze. “En iedere dag een moment van rust pakken?” Ze schudt haar hoofd. “Dat liet mijn agenda echt niet toe…”

 

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ze had immers niet voor niets bij mij aangeklopt een aantal weken geleden. Ze had stressklachten: hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, paniekaanvallen. En haar hulpvraag was duidelijk: haar rust weer terugvinden en bevrijd zijn van al die vervelende klachten.

 

De pijn is nog niet groot genoeg

Wat maakt dan dat het nog niet gelukt is om veranderingen door te voeren? Wanneer ik doorvraag  komt de aap uit de mouw. Haar klachten zijn niet continu aanwezig. In het weekend heeft ze nergens last van en doordeweeks hangt het maar net van haar agenda af. Soms komen ze dan ineens opzetten, overvallen ze haar. Dan beseft ze dat ze meer rust moet pakken. Maar zo gauw de klachten weer naar de achtergrond zijn verdwenen, verdwijnen ook haar goede voornemens. 

 

Wij mensen veranderen vanuit twee principes: vanuit noodzaak of vanuit verlangen

Ik gun het iedereen te veranderen vanuit verlangen. Dat betekent namelijk dat het niet perse slecht met je hoeft te gaan, om dingen aan te passen. De realiteit is helaas anders: wij zijn eerder geneigd te veranderen als er écht noodzaak is. Als ik mezelf als voorbeeld neem: in de periode voorafgaand aan mijn burn-out had ik legio klachten. En toch was dat niet genoeg reden om dingen anders te gaan doen. Natuurlijk stelde ik mezelf weleens voor hoe een leven zonder steeds terugkerende klachten zou zijn. Maar dat verlangen was duidelijk nog niet groot genoeg. Pas toen ik letterlijk gevloerd was en met een burn-out in bed belandde, was de noodzaak er om echt iets te gaan veranderen.

 

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’

En dit is exact wat ik mijn cliënt uitleg. Als je daadwerkelijk af wil van die stressklachten, dan zul je iets moeten veranderen. Als je niets verandert, blijft de uitkomst hetzelfde. Sterker nog; als je niets verandert, wordt de uitkomst waarschijnlijk alleen maar vervelender. Jouw lijf schreeuwt namelijk om rust. En als het die rust niet krijgt, gaat het alleen maar harder schreeuwen. Tot het punt dat het die rust gaat afdwingen, door je even buiten spel te zetten. En dan is de noodzaak tot verandering geboren.

 

Haar verlangen wint het van de pijn

Gelukkig blijkt de pijn voor mijn cliënt nu wel groot genoeg om in actie te komen. Ze heeft in de weken die volgen daadwerkelijk meer rust gepakt en dagelijks haar ademhalingsoefeningen gedaan. Ze heeft nog wel eens dat gevoel van paniek, maar een echte paniekaanval is niet meer voorgekomen. En haar boosheid en frustratie hebben plaats gemaakt voor een enorme drive om gezondere keuzes voor zichzelf te maken. Ze realiseert zich dat haar klachten haar niet overkwamen, maar dat ze er zelf invloed op heeft.

 

Wel af en toe klachten, maar nog niet erg genoeg om naar de dokter te gaan? Zal ik dan even een halfuurtje met je meekijken, gratis en vrijblijvend? 

Boek hier jouw gratis sessie.

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest