“Helaas, ik ben er morgen nog niet….” En terwijl ik mijn appje verstuur naar mijn personal trainer baal ik ontzettend. Al 1,5 week loop ik met gekneusde ribben. Een gevolg van wekenlang hoesten door een fikse virale infectie. En vooralsnog lijkt het maar niet beter te worden. Rust en pijnstillers, is het advies van de dokter. Precies díe twee dingen waar ik niet perse blij van word… 

Ik merk dat ik me minder fit en energiek voel dan normaal en mijn gedachten zijn veel negatiever dan ik van mezelf gewend ben.

 

Niet zo gek eigenlijk. Bewegen is voor zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid enorm van belang. En ondanks dat de meeste mensen zich hier bewust van zijn, beweegt bijna de helft van de Nederlanders te weinig. Best schokkend toch?

We brengen dagelijks vaak ruim 9 uur zittend door. Omdat we een kantoorbaan hebben, omdat we kiezen voor de auto in plaats van de fiets, omdat we contact maken via Social Media in plaats van er daadwerkelijk op uit te gaan. Of omdat we een gekneusde rib hebben en rust moeten houden :(.

 

Hoe zit dat bij jou? Herken jij je hierin? Merk je dat de dag voorbij is voordat je het weet en is de beweging die je hebt gehad beperkt tot een loopje naar het toilet of de koffiehoek?

 

Dan is het tijd om daar verandering in te brengen!

Laat ik je even meenemen in de fysieke en mentale voordelen van dagelijks zo’n 30 minuten matig intensief bewegen. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen. Waarbij je je hartslag even flink verhoogt en praten alleen nog maar hijgend kan. 

 

✅ Allereerst zorgt bewegen er natuurlijk voor dat de energie lekker gaat stromen. De doorbloeding in je lichaam wordt op gang gehouden, zodat zuurstof en voedingsstoffen kunnen worden aangevoerd en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Worden je organen en weefsels heel blij van :).

 

✅ Daarnaast verlaagt dagelijks bewegen de kans op hart en vaatziekten, overgewicht, hoge bloeddruk, chronische ziekten, depressie en ga zo maar door.

Het heeft een positief effect op je darmwerking, je spijsvertering én het werkt stressverlagend.

 

✅ En dan maken we ook nog eens gelukshormonen aan zo gauw we gaan bewegen. Dopamine, serotonine, endorfine. Daardoor voelen we ons positiever, blijer. We voelen meer ruimte en het wordt rustiger in ons hoofd. En heel vaak maakt het ons creatiever. Krijgen we inspiratie of hebben we ineens de oplossing voor dat ene probleem waar we al de hele dag tegenaan hikken.

 

Genoeg redenen om in actie te komen, toch?

 

Ik leg me erbij neer dat krachttraining er voorlopig niet inzit. En ik besluit lekker te gaan wandelen. Elke dag een stukje verder. En het zal je niet verbazen dat ik me meteen een stuk fitter en positiever voel 🙂

 

Ook zin om je fitter en positiever te voelen? Plan dan vanaf vandaag dagelijks die 30 minuten beweging in :)!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest