“Ik ben heel blij dat ik veel tijd met de kinderen door kan brengen. Ik werk tot half 3, haal de kinderen uit school, breng en haal ze naar verschillende clubjes en als ze ’s avonds op bed liggen, dan duik ik achter mijn laptop en ga ik weer aan het werk”. Ze kijkt behoorlijk trots. 

“En waar is dan tijd voor jou?” vraag ik haar. Ze valt stil en krijgt tranen in haar ogen. “Die is er niet” zegt ze zacht.

 

Weinig selfcare zorgt voor klachten

En ondertussen stapelen de klachten zich op. Vochtzakjes onder de ogen, vermoeidheid, niet meer kunnen afvallen. Vroeger was ze zo slank en nu gaat haar gewicht al jaren op en neer.

 

Als we verder praten wordt al heel snel duidelijk dat ze eigenlijk continu ‘aan’ staat. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ze maakt steevast te korte nachten en wordt niet bepaald uitgerust wakker. Als ze al een momentje voor zichzelf neemt, dan is het een uurtje Netflixen op de bank. En pas nu we het erover hebben komt het besef. Jeetje, wat heb ik eigenlijk slecht voor mezelf gezorgd de afgelopen jaren.

 

Misschien – nu je er even bij stilstaat – herken je jezelf hier wel in? Kan je je niet heugen wanneer je voor het laatst tijd voor jezelf hebt vrijgemaakt.

 

Zorgen voor anderen begint bij jezelf 

Dan ben je zeker niet de enige… In mijn praktijk kom ik ongelooflijk veel vrouwen tegen die uitermate goed kunnen zorgen. Voor ANDEREN! Ze staan voor iedereen klaar en vergeten ondertussen zichzelf… Ergens is dat patroon van zorgen voor anderen – meestal in de kindertijd – ontstaan, met een goede reden. Tijdens mijn coaching zoomen we in op dit soort patronen. Kijken we daar met compassie naar. En onderzoeken we of dit gedrag nog dienend is. Nee? Dan is het tijd dat patroon langzaam los te laten.

 

Vervang ingesleten, ongezond gedrag voor nieuw, gezond gedrag

En met alles wat je anders gaat doen, lukt dat niet van de ene op de andere dag. Dit patroon is een ingesleten pad in jouw hersenen. Heel makkelijk en comfortabel om op te lopen. Wanneer je jezelf nieuw gedrag aan gaat leren, moet er eigenlijk een nieuw pad worden aangelegd. Dat kost tijd. Daar moet heel vaak over gelopen worden, zodat ook dit pad ingesleten raakt. Gun jezelf die tijd. Neem het jezelf niet kwalijk als het even niet lukt. Als je even vervalt in oud gedrag. Merk het op en keer terug naar je nieuwe pad.

 

Makkelijk? Nee? Doable? JA!

 

Doe het samen – dat is makkelijker dan alleen

Zeker met een beetje hulp! Want naast dat ik jou leer hoe je dan precies goed voor jezelf moet zorgen (met tips en adviezen op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement, slaap, suppletie en ontspanning), help ik je er ook aan herinneren dat je het ook echt daadwerkelijk doet! Zo raakt dat paadje met nieuw gedrag steeds verder ingesleten en kan ik jou na 3 maanden met een gerust hart loslaten 🙂

 

En mijn cliënte? Die heeft door hulp aan mij te vragen de eerste stappen gezet op haar nieuwe pad. Samen gaan we er de komende 3 maanden voor zorgen dat dat pad lekker wordt ingelopen!

 

Wil jij ook nieuw gedrag aanleren, zodat je eindelijk echt goed voor jezelf zorgt? Ik loop graag 3 maanden mee op jouw nieuwe paadje, zodat deze lekker ingesleten raakt!

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest