“Als ik terug ben van vakantie, dan…” Ik zit even heerlijk alleen te genieten van een kopje koffie en kijk uit over de zee. Ik besef dat ik deze gedachte tegenwoordig steevast heb op een relax vakantie. Een vakantie waarin ik minder beweeg en ongezonder eet dan normaal gesproken. Ik merk het na 1,5 week echt in mijn energie. Opstaan kost me meer moeite en aan het eind van de dag kak ik steevast een beetje in.

 

De energie is ver te zoeken

Er is een tijd geweest dat ik me iedere dag zo voelde. Als de wekker ging moest ik de energie echt uit mijn tenen persen om op te staan. Om vervolgens ook gedurende de dag steeds energie dips te hebben. Die ik vervolgens weer oploste met een kop koffie of wat (zoets) eten.

 

Misschien herken je dit wel? Snooze je het liefst een paar keer als je wekker gaat voordat je de moed hebt gevonden om op te staan. Of krijg je steevast na de lunch, aan het einde van de middag of na het diner een enorme energiedip. 

 

Ongezonde keuzes zorgen voor een energiedip

Inmiddels weet ik dat je je echt zo niet hoeft te voelen. Op dagelijkse basis dan. 

Want ja, op vakantie laat ik de teugels altijd een beetje vieren. Eet ik mee met wat er is. Laat ik me verleiden tot een heerlijk taartje, croissantje, extra glaasje wijn of cocktailtje. Kies ik voor een relaxt strandbedje in plaats van een wandeling in de zinderende hitte. 

En prompt voel ik weer wat een ongezondere leefstijl met me doet. En neem ik me voor thuis weer gezondere keuzes te maken…

 

Gezondere keuzes zorgen weer voor energie

Wil jij dat ook, gezondere keuzes maken? Zodat je weer meer energie krijgt?

 

Begin dan eens met het volgende:

  • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten, denk aan wandelen of fietsen. Houd een lekker tempo aan, zodat je sneller gaat ademen en je hartslag verhoogt. Pomp dat bloed maar lekker rond, zodat de energie weer door je lijf gaat stromen.
  • Eet 400-500 groenten per dag. Verdeel de groenten over je maaltijden: voeg rauwkost toe aan je lunch, maak eens een omelet met roerbakgroenten als ontbijt, voeg spinazie of bietjes toe aan je smoothiebowl, rasp wortel door je havermoutpap, etc. Trust me: extra groenten eten gaat jou echt heel veel energie opleveren!
  • Mijd suikers en snelle koolhydraten. Dus geen koekjes, snoepjes, chipjes. En ook geen witte rijst, witte pasta en wit brood. Kies voor complexe koolhydraten zoals groenten en fruit, volkoren producten en bijvoorbeeld havermout. 
  • Beperk je eetmomenten tot 3 à 4 per dag.
  • Drink maximaal 2 kopjes koffie per dag. En realiseer je dat die heerlijke havercappuccino meetelt als 1 eetmoment. Dus kies liever voor zwarte koffie of neem jouw cappu direct na je lunch.

 

En misschien wel het allerbelangrijkste: probeer niet alles in 1 keer te veranderen. Dan komt jouw lijf in opstand en wordt het onmogelijk om je nieuwe, gezonde leefstijl vol te houden. 

Stap voor stap dus!

 

Inmiddels ben ik weer thuis en heb ik mijn voornemen “als ik terug ben van vakantie, dan ga ik weer meer bewegen en gezonder eten” opgepakt. Ik wandel weer dagelijks minimaal 30 minuten en eet weer trouw mijn 500 gram groenten. En prompt keert mijn energie weer terug en kan ik ’s ochtends niet wachten om op te staan en met mijn cliënten aan het werk te gaan 🙂

 

Wil jij ook bruisen van de energie en wil je toewerken naar een leefstijl die wél vol te houden is? (Waarbij je zelfs op vakantie de teugels kan laten vieren en bij thuiskomst gewoon weer de draad oppakt 😉 ) 

 

Boek een gratis sessie, dan vertel ik je hoe ik jou kan helpen!

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest