“Wat geeft jou energie?” 

Mijn cliënte kijkt me wat moeilijk aan, nadat ik haar deze vraag heb gesteld. Ze oogt vermoeid en haar energie is momenteel ver te zoeken. “Phoeh, daar vraag je me wat. Ik ben eigenlijk altijd bezig met rennen en vliegen. Van mijn patiënten, naar mijn gezin, boodschappen doen, eten koken. En tegen de tijd dat het avond is en alles is geregeld, dan wil ik gewoon naar bed. Eigenlijk heb ik echt geen idee waar ik energie van krijg.”

Haar accu loopt langzaam leeg. Tijd vrijmaken om stil te staan heeft ze niet. Ook niet om zich af te vragen wat haar energie geeft.

 

Hoogstwaarschijnlijk ren jij ook zo door jouw dagen. Geen tijd om te bedenken waar jíj van oplaadt. Ik nodig je uit om het nu eens even te doen. Je zit nu toch te lezen.

 

Wat is die energiegever voor jou? En hoeveel tijd besteed je hieraan?

Wanneer je chronisch druk bent en hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van je tijd en energie besteed aan energievretende bezigheden of mensen, dan is het niet zo gek dat je accu steeds leger en leger raakt. Totdat je volledig uitgeput bent.

 

Gaat jouw tijd naar energienemers, of naar energiegevers?

Heel belangrijk dus, om even bewust stil te staan bij wat jou energie geeft en wat jou energie kost, zowel op werk als privé gebied. En bekijk vervolgens eens hoeveel tijd jij eigenlijk besteedt aan energievreters. En hoeveel tijd en energie blijft er dan nog over voor datgene waar jij van oplaadt?

 

Zelf heb ik heel lang de overtuiging gehad, dat ik eerst al mijn ‘to do’s’ afgevinkt moest hebben, voordat ik de rust had en de tijd kon nemen om iets leuks te gaan doen. En vervolgens kwam het er 9 van de 10 keer op neer, dat ik al mijn tijd en energie besteedde aan mijn waslijst aan verplichtingen. En dat er geen tijd overbleef voor een fijne wandeling of het lezen in een goed boek. Terwijl ik dat juist zo nodig had om op te laden…

 

Heb jij geen idee waar je van oplaadt?

Ben je, net als mijn cliënte al te lang continu aan het racen, zonder even stil te staan bij wat jij nodig hebt om op te laden? Denk dan eens terug aan je kindertijd. Waar werd jij vroeger blij van? Wat deed je het allerliefst? Buiten spelen, knutselen of misschien wel schrijven? En hoe zou je dit in je huidige volwassen leven kunnen inpassen? Wellicht word je blij van een rondje skaten, schilderen op nummer of zelf een verhaal schrijven?

 

Plan je oplaadmoment in

Mijn cliënte is na gaan denken over haar kindertijd. Ze besefte dat ze zondagen lang puzzels legde aan de keukentafel. Alleen al hieraan denken, zorgde voor een fijn gevoel. En dat deed haar besluiten direct een Van Haasteren puzzel aan te schaffen en dagelijks een moment in te plannen om te puzzelen. Dit is haar rustmoment van de dag geworden, waarin ze niet bezig is met alles wat er nog moet gebeuren. Ze geniet, haar batterij laadt op en eindelijk weet ze weer waar ze energie van krijgt.

 

Wat heb jij net ontdekt? Wat geeft jou energie?

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest