Ik smeerde foundation over mijn mee-eters en hop, door!

Die zwarte puntjes in mijn huid, wat hád ik er een hekel aan! Terwijl ik mijn puberteit al ver achter me had gelaten, had ik nog steeds last van mee-eters. Ik werkte als tandarts. Dan kun je erg weinig met je kleding om er een beetje prettig uit te zien om tegenaan te kijken, veroordeeld als je bent tot een witte jas. Des te belangrijker vond ik mijn haar en natuurlijk mijn gezicht. En ging de witte jas uit, dan vroeg mijn sociale leven toch echt om een beetje representatief hoofd.

Beetje extra foundation erop dus, niet teveel in de spiegel kijken en door. Focus op werk, mijn gezin of op mijn ‘to do’ lijst. Totdat ik noodgedwongen anders ging eten en mijn stresslevel omlaag bracht. Tot mijn verrassing ging mijn huid er ineens een stuk beter uitzien. Had ik dat maar eerder geweten! 

 

Wat is wel dé oplossing voor een mooie huid?

De cliënte die afgelopen week tegenover me zat, had een soortgelijk probleem: rode vlekken in haar gezicht. Bijna twee jaar geleden begon de huid in haar gezicht onrustig te worden. Ze kreeg rode plekken op haar wangen en kin. De dermatoloog stelde de diagnose rosacea en eczeem en schreef hormoonzalf voor. Dit werkte, maar haar huid werd dunner en kwetsbaarder. En al snel wist ze, dat blijven smeren niet de oplossing was. Maar wat was het dan wel? Ze wilde ontzettend graag van die plekken af. Toen ik vroeg wat ze het liefste wilde als resultaat van onze samenwerking, antwoordde ze: “Een mooiere huid. Dat is toch het eerste wat mensen zien. Dat is mijn visitekaartje”.

Verder graven

Intussen weet ik – mede uit eigen ervaring dus, en die van mijn klanten – dat ik in zo’n geval verder moet graven. Een huidprobleem hangt samen met allerlei andere dingen. Als ik doorvraag blijken er meer klachten te zijn. Al sinds haar kindertijd heeft ze last van obstipatie en slechte doorbloeding van haar vingers en tenen. En oh ja, jaren geleden was ze op advies van de gynaecoloog aan de pil gegaan omdat ze geen menstruatie had. Er werd blijkbaar te weinig vrouwelijk hormoon aangemaakt.

 

Bij doorvragen blijkt eigenlijk altijd, dat er meer klachten zijn, dan de klacht waarmee cliënten binnenkomen. Klachten waarvan ze niet weten dat ze verband houden met elkaar. Klachten die al zo lang bestaan, dat ze ‘part of life’ zijn geworden. 

Misschien herken jij dit ook wel. Loop je al jarenlang rond met bepaalde klachten, waarvan je niet weet wat je er mee moet. Heb je ze geaccepteerd. Of misschien zelfs vakkundig genegeerd. Omdat er gewoonweg teveel andere zaken om aandacht vroegen: je uitdagende baan, je kinderen, je partner.

 

En linkjes leggen

De reden dat ik altijd doorvraag bij cliënten, is dat heel veel klachten aan elkaar gelinkt zijn. Zonder dat je dat misschien in eerste instantie zou denken. In het geval van mijn cliënte weet ik dat de huidproblemen en de obstipatie kunnen wijzen op een verminderde darmwerking. De slechte doorbloeding van haar vingers en tenen en haar obstipatie kunnen te maken hebben met een verminderde werking van haar schildklier. En het feit dat ze weinig vrouwelijk hormoon aanmaakt, heeft ook weer effect op de aanmaak van schildklierhormoon. Er is namelijk progesteron, een vrouwelijk hormoon, nodig voor de omzetting naar actief schildklierhormoon.

Alles is met elkaar gelinkt en wijst erop dat haar hormonen flink uit evenwicht zijn.

 

Klinkt misschien ingewikkeld, al die linkjes tussen de verschillende klachten, maar het heeft een groot voordeel. Het betekent namelijk dat wanneer het aanpassen van je leefstijl effect heeft op de ene klacht, de andere klacht meestal ook vermindert. 

 

Aanpassingen op het gebied van leefstijl blijken de oplossing te zijn

Zelf heb ik in jaren geen mee-eter meer gehad. En bij mijn cliënte gaat het ook de goede kant op. Door aanpassingen in haar voeding en anders te gaan sporten, ziet haar huid er na drie weken al vele malen beter uit en zijn haar obstipatie klachten zo goed als verdwenen! Nog 9 weken te gaan in het traject en nu al zulke mooie resultaten! De oplossing voor haar huidproblemen lijkt dichterbij dan ooit en vol positieve zin gaat ze de vierde week in.

 

Zeg eens eerlijk, heb jij klachten die ‘part of life’ zijn geworden?

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest