Selecteer een pagina

Toen ik een burn-out kreeg, gaf ik in eerste instantie de omstandigheden de schuld. Ik had een roerige tijd achter de rug; ik was moeder geworden, had huidkanker gehad, was verhuisd en had middenin een ellenlange verbouwing gezeten, had een dierbaar vriendinnetje die zeer ernstig ziek was en daarnaast gaf mijn werk me al tijden geen energie meer. Het was dus niet zo gek dat ik letterlijk omviel, toch?

Gaandeweg mijn herstel kwam ik erachter, dat niet de omstandigheden mijn stressklachten veroorzaakten, het was mijn persoonlijkheid! In eerste instantie vond ik dit behoorlijk shocking; dat betekende namelijk dat ik zelf die burn-out had veroorzaakt. Ik kon niet meer beschuldigend  wijzen naar alles en iedereen, behalve naar mezelf….

Al gauw zag ik in, dat dit iets positiefs was. Het betekende immers, dat ik er zelf voor kon zorgen het anders te gaan doen, ongeacht de omstandigheden! Dus ik ging op onderzoek uit en gaandeweg leerde ik mezelf, steeds een beetje beter kennen. Zag ik mijn valkuilen, herkende ik mijn terugkerende patronen en begon ik te begrijpen waarom deze ontstaan waren… Zo kon ik weer aan het roer van mijn eigen leven gaan staan.

Er zijn een aantal karakteristieke eigenschappen, die stressklachten in de hand werken. Welke herken jij?

  1. Iedere dag overvol plannen
  2. Meerdere dingen tegelijkertijd doen
  3. Extreme behoefte om te winnen (voelt het als falen als je niet aan de top belandt?)
  4. Excessief verlangen naar bevestiging
  5. Onvermogen te ontspannen zonder je schuldig te voelen 
  6. Ongeduldig bij vertragingen
  7. Super toegewijd
  8. Sterk competitief ingesteld (ben je vergeten hoe het is om lol te hebben, alleen maar voor de lol?)
  9. Behoefte aan overwerk

Als je jezelf hier in herkent, is het verstandig om bij jezelf na te gaan, of je veel stress ervaart. Of je lichamelijke, emotionele en/of verstandelijke klachten hebt. En of het wellicht tijd is, om hulp te vragen en in actie te komen. Zodat ook jij weer aan het roer van jouw leven kan gaan staan!

Help anderen door jezelf op 1 te zetten

Help anderen door jezelf op 1 te zetten

Doodmoe stap je aan het einde van een dag hard werken in je auto. Je hebt de hele dag voor je patiënten gezorgd en thuis wachten je man en kinderen. Eigenlijk zou je vanavond gaan wandelen met een vriendin, maar je hebt er gewoonweg geen energie meer voor. Je hebt...

Welke keuze maak jij?

Welke keuze maak jij?

Afgelopen donderdag had ik een hele fijne, productieve werkdag. Totdat ik een bericht kreeg, dat ervoor zorgde, dat mijn stemming 180 graden omsloeg.   Ik ben bezig met een 90 dagen training met een business coach. Het is een vrij intensief traject, waar veel...

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Perfect leventje, toch!? De buitenwereld ziet jou als een lieve, zorgzame, betrokken vrouw. Je hebt een goede baan als tandarts, een prachtig ingericht huis, veel sociale contacten, een lieve man en schattige kinderen. Alle ingrediënten om gelukkig te zijn, toch?...

Vertragen zorgt uiteindelijk voor de grootste groei.

Vertragen zorgt uiteindelijk voor de grootste groei.

Cliënt I. komt eind februari voor haar intake gesprek. Er speelt een hoop; een relatie die niet lekker loopt, slecht slapen, emoties die hoog oplopen, kort lontje, continu nerveus, een mogelijke verliefdheid op iemand anders.... Het liefst wil ze snel mogelijk in...

Kleine stapjes

Kleine stapjes

Wat ik veel om me heen zie gebeuren en wat ik ook zelf heb ervaren, is dat we graag snel grote veranderingen realiseren. Als we, na eerst zelf van alles te hebben geprobeerd, eenmaal de stap hebben gezet om hulp te vragen, dan willen we liever vandaag, dan morgen...

Pak jij de regie over jouw leven?

Pak jij de regie over jouw leven?

Als ik je vraag, hoeveel stress je ervaart en je mag dit uitdrukken in een cijfer (0=geen stress, 10=heel veel stress), welk cijfer zou je jezelf dan geven?  En als je iets langer nadenkt, je bedenkt, dat alle lichamelijke klachten, emotionele klachten, verstandelijke...

Je bent een dappere vlinder!

Je bent een dappere vlinder!

Als de dag van gister weet ik nog het eerste moment dat ik volledig in contact was met mezelf, met mijn gevoel, met mijn hart. Ik was herstellende van een burn-out en was bij mijn coach geweest. Ik was in dubio over mijn toekomst. Welk pad ik zou volgen. Ik dacht...

Positieve en negatieve stress

Positieve en negatieve stress

Stress speelt een prominente rol in ons alledaagse leven. Hans Selye is degene die de term stress in de jaren vijftig algemene bekendheid gaf. In het alledaagse taalgebruik is het woord een verzamelnaam geworden voor alle verschillende spanningen die we in het leven...

Mindfulness en vitaliteit

Mindfulness en vitaliteit

Tijdens mijn opleiding voor Stresscounselor was één van de opdrachten het schrijven van een literatuurscriptie. Het onderwerp was vrij te kiezen, mits het gerelateerd was aan stress. Ik hoefde er niet lang over na te denken. ‘Mindfulness’ was het eerste wat in me...

Mindfulness en vitaliteit gaan hand in hand!

Mindfulness en vitaliteit gaan hand in hand!

Samenvatting Stressklachten komen veel voor in de moderne maatschappij en zijn een wereldwijd gezondheidsprobleem geworden. Uit het Stressmodel van Fransen valt op te maken, dat stress ontstaat, wanneer er langdurig een onbalans is tussen aan de ene kant de objectieve...