Toen ik een burn-out kreeg, gaf ik in eerste instantie de omstandigheden de schuld. Ik had een roerige tijd achter de rug; ik was moeder geworden, had huidkanker gehad, was verhuisd en had middenin een ellenlange verbouwing gezeten, had een dierbaar vriendinnetje die zeer ernstig ziek was en daarnaast gaf mijn werk me al tijden geen energie meer. Het was dus niet zo gek dat ik letterlijk omviel, toch?

Gaandeweg mijn herstel kwam ik erachter, dat niet de omstandigheden mijn stressklachten veroorzaakten, het was mijn persoonlijkheid! In eerste instantie vond ik dit behoorlijk shocking; dat betekende namelijk dat ik zelf die burn-out had veroorzaakt. Ik kon niet meer beschuldigend  wijzen naar alles en iedereen, behalve naar mezelf….

Al gauw zag ik in, dat dit iets positiefs was. Het betekende immers, dat ik er zelf voor kon zorgen het anders te gaan doen, ongeacht de omstandigheden! Dus ik ging op onderzoek uit en gaandeweg leerde ik mezelf, steeds een beetje beter kennen. Zag ik mijn valkuilen, herkende ik mijn terugkerende patronen en begon ik te begrijpen waarom deze ontstaan waren… Zo kon ik weer aan het roer van mijn eigen leven gaan staan.

Er zijn een aantal karakteristieke eigenschappen, die stressklachten in de hand werken. Welke herken jij?

  1. Iedere dag overvol plannen
  2. Meerdere dingen tegelijkertijd doen
  3. Extreme behoefte om te winnen (voelt het als falen als je niet aan de top belandt?)
  4. Excessief verlangen naar bevestiging
  5. Onvermogen te ontspannen zonder je schuldig te voelen 
  6. Ongeduldig bij vertragingen
  7. Super toegewijd
  8. Sterk competitief ingesteld (ben je vergeten hoe het is om lol te hebben, alleen maar voor de lol?)
  9. Behoefte aan overwerk

Als je jezelf hier in herkent, is het verstandig om bij jezelf na te gaan, of je veel stress ervaart. Of je lichamelijke, emotionele en/of verstandelijke klachten hebt. En of het wellicht tijd is, om hulp te vragen en in actie te komen. Zodat ook jij weer aan het roer van jouw leven kan gaan staan!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest