Enorm confronterend

“Sorry hoor”. De tranen springen in haar ogen en ze moet echt even op adem komen. “Het is gewoon zo confronterend… Dat ik die klachten zo lang heb geaccepteerd en er niets mee heb gedaan. Alsof het allemaal normaal was….”

Mijn cliënte zit tegenover me voor een intake. Voorafgaand aan onze afspraak heeft ze een vragenlijst in moeten vullen, met onder andere de vraag welke klachten ze heeft. En hoe lang ze die al heeft. En tijdens het invullen kwam ineens het besef dat het nogal wat klachten zijn. Waar ze al dik een jaar mee rondloopt… Hoe heeft ze dat nu toch al die tijd kunnen accepteren?

 

Als ze op adem is gekomen, vertelt ze dat de zorg voor haar kinderen altijd voorop heeft gestaan. En daarnaast ging haar energie naar haar pittige baan. “Als het wat rustiger wordt, dan ga ik eindelijk eens dat leuke boek lezen” nam ze zichzelf iedere keer weer voor. En ondertussen bleef die boekenstapel maar groeien. En in plaats van dat het rustiger werd, werd het alleen maar drukker en drukker. 

 

Anderen prioriteit geven zorgt voor klachten

Hoe zit dat bij jou? Negeer je al een tijdje diverse klachten, omdat jouw aandacht meestal op anderen gericht is in plaats van op jezelf? Herken jij jezelf in het volgende?

 

  • Eén van je kinderen is weer eens ziek, dus jij cancelt je restorative-yogalesje terwijl jouw lijf schreeuwt om een uurtje me-time en ontspanning…

 

  • Je belooft je baas dat je ook dat ene project wel even op je neemt, terwijl je weet dat dat nachtwerk wordt en dus uiteindelijk resulteert in een slechte nacht. Terwijl je dagelijks al zo hondsmoe wakker wordt en snakt naar een paar goede nachten…

 

  • Je helpt je lieve vriendin met het voorbereiden van haar verjaardagsfeest, terwijl je knallende hoofdpijn hebt en het liefst gestrekt op de bank gaat liggen en even helemaal niets wil doen…

 

En steeds zeg je tegen jezelf: “hier kan ik echt niet omheen, dit moet ik echt even doen. Maar de volgende keer…”. Om vervolgens die ‘volgende keer’ toch weer precies hetzelfde te doen en opnieuw die ander prioriteit te geven. En ondertussen worden jouw klachten erger en erger en komen er ook nog eens steeds nieuwe klachten bij.

 

En de klachten blijven zich maar opstapelen

Zo ook bij mijn cliënte. “In het begin kon ik mijn klachten nog wel managen, had ik er alleen doordeweeks last van. Verdwenen ze in het weekend wat naar de achtergrond als ik het wat rustiger aan deed. Maar nu merk ik dat mijn klachten steeds meer aanwezig zijn. En zijn weerslag hebben op steeds meer levensgebieden. Op mijn gezin, mijn werk, mijn sociale leven. Ik kan er nu echt niet meer omheen.”

 

Totdat je stil gaat staan en de klachten aandacht geeft

Inmiddels weet ik, dat dit dé manier is van ons lichaam om onze aandacht te vragen. Negeer je die ene klacht? Krijg je er toch gewoon eentje bij!? Verander je nog steeds niets in je leven? Dan zorgen we er toch gewoon voor dat die klacht wat frequenter voorkomt!

Net zo lang, tot jij die vervelende klachten aandacht gaat geven. Net zolang tot jij stil gaat staan en je gaat afvragen wat de oorzaak is van die vervelende klachten. Net zolang tot jíj besluit dingen anders te gaan doen en jezelf wel weer prioriteit te geven. Net zolang tot jij besluit wel weer goed voor jezelf te gaan zorgen.

 

En gelukkig was mijn cliënte op dit punt aanbeland. Ze had besloten haar klachten niet langer voor lief te nemen en koos ervoor om te starten met het 12 weken 1-op-1 traject ‘Eindelijk écht zorgen voor jezelf’. En alleen al het uitspreken en erkennen van haar klachten zorgde voor een bepaalde rust én energie om in actie komen en dingen vanaf nu anders te gaan doen!

 

Ben jij ook klaar met het negeren van je klachten en wil je ook eindelijk écht voor jezelf gaan zorgen?

Plan een gratis sessie en zet de eerste stap in de goede richting!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest