Heb jij een gruwelijke hekel aan hardlopen, maar heb je het idee dat jij er ook maar eens aan moet gaan beginnen? Omdat zo’n beetje alle vrouwen in jouw omgeving het doen?

 

Dan heb ik goed nieuws voor jou: hardlopen is helemaal niet zo gezond als de meeste mensen denken. Ja een half uurtje joggen is nog wel prima, maar trainen voor een marathon daarentegen…

 

Evolutionair is het namelijk helemaal niet de bedoeling dat wij zo lang moeten rennen. ‘Dan moet er wel iets ergs aan de hand zijn’ denkt jouw lijf en hoppa: extra aanmaak van ons stresshormoon cortisol. En dat gebeurt al na 30-45 minuten. En ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat we al zoveel aanmaak van corisol hebben gedurende de dag, dat het niet verstandig is om dit bij sporten ook nog eens op te zoeken. 

 

Voor de vrouwen die zeggen: ik voel me heerlijk bij het trainen voor een marathon. Ja, dat klopt. De aanmaak van endorfines (stofjes die ervoor zorgen dat we ons lekker en blij voelen) stijgt: de welbekende runners high. Pas ná het trainen gaan vrouwen zich vaak minder lekker voelen. Hoog cortisol betekent namelijk een stijging in de insuline spiegel. Heb jij fijn die marathon afgetikt, krijg je er een buikje voor terug…

 

Hardlopen en andere duursporten vallen dus af. Wat is dan wel goed?

 

👍🏻 Allereerst: beweeg dagelijks! Fiets of wandel stevig door. Houd 7.000 -10.000 stappen per dag aan en zorg dat je hartslag verhoogt. Probeer dit maar eens 2 weken elke dag vol te houden en kijk eens hoe je je daarna voelt. Blijer? Creatiever? Meer rust in je hoofd? Meer energie?

 

👍🏻 Kies 2x in de week voor krachttraining of intervaltraining, denk bijvoorbeeld aan HIIT. En train niet langer dan 45 minuten intensief. Dat betekent meestal 60 minuten, als je tussendoor nog even kletst en een warming-up en cooling-down doet. 

En ja, teamsport is ook een soort intervaltraining. Je hebt immers vaak rustpauzes tussendoor en je trekt zo af en toe eens een sprintje.

 

En het allerbelangrijkste: kies iets wat je leuk vindt. Dan houd je het namelijk ook vol :)!

Wat ga jij vandaag veranderen in jouw bewegingspatroon?

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest