“ Dat ga je toch nooit meer redden”. Ik betrap mezelf even heel kort op deze gedachte. Ik lig ziek op bed, al een paar dagen. Het feit dat mijn zoontje weer onverwachts was opgenomen in het ziekenhuis en de slechte nachten die daarmee gepaard waren gegaan, hadden me genekt. Ik had nog een berg werk te verrichten: twee nieuwe trainingen die ik nog moest voorbereiden en daarnaast heel wat 1-op-1 gesprekken. Hoe moest ik dat in hemelsnaam fixen? Heel kort zat ik weer even in die negatieve denkspiraal. En dat zette mij volledig vast…

 

Negatief denken zet je vast

Ik herkende het nog van de tijd dat ik huis zat met een burn-out. Toen vertelde ik mezelf dat ik hoe dan ook moest reïntegreren als tandarts. Ik had toch niet voor niets zolang gestudeerd? En wat moest mijn omgeving er wel niet van denken? En financieel zou het helemaal een aderlating zijn. En… 

 

Dit zie ik ook veel om me heen gebeuren. Denken in beperkingen. Bij de minste of geringste tegenslag eindeloos piekeren. Negatieve gedachten die elkaar in een rap tempo opvolgen. Met als gevolg een enorm energielek, een verstoorde nachtrust door al dat piekeren en een extreem kort lontje overdag. Zo ook bij mijn cliënte, Ze zocht hulp omdat ze weer blij wilde zijn met zichzelf. Ze wilde zich niet meer zo onzeker en labiel voelen. Ze wilde niet meer continu uitvallen tegen haar kinderen als ze hun afspraken niet nakwamen. Ze wilde niet meer de halve nacht wakker liggen en piekeren.

 

Herkenbaar?

 

Helaas beseffen we ons vaak niet dat onze negatieve gedachten ervoor zorgen dat wij ons zo energieloos en labiel voelen. De oorzaak is van het feit dat we niet lekker in ons vel zitten. Niet de gebeurtenissen in ons leven bepalen hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Niet de gebeurtenissen zorgen voor stress. Het is de manier waarop we naar die gebeurtenissen kijken, die ons de das omdoet!

 

Probeer je gedachten eens om te draaien

Wat schiet er door jouw hoofd, wanneer je in een vervelende situatie belandt? Denk jij – net als ik dat even kort deed toen ik ziek op bed lag – in beperkingen? Kijk jij op zo’n moment vooral wat er NIET is? Of lukt het jou jezelf de vraag te stellen: wat kan ik WEL? Of hoe kan het WEL?

 

Is dat makkelijk? Zeker niet! Van alle gedachten die wij hebben gedurende de dag – en dat zijn er zo’n 60 000 – is zo’n 67 tot 80% negatief. Shocking he!? Niet zo gek dus, dat we al snel die negatieve denkspiraal in gaan.

Kunnen we daar iets tegen doen? Jazeker! Train jezelf erin die negatieve gedachten op te merken. En vraag jezelf vervolgens eens af, hoe je deze kan omdraaien. Hoe je deze positief kan maken.

 

Positief denken geeft rust en ruimte

Zo vertelde diezelfde cliënte van de week heel trots welke vorderingen ze had gemaakt. Ze zat in de auto te wachten op haar zoon toen ze een appje kreeg. “Heb toch de trein een half uurtje later genomen mam”. Heel kort schoot het door haar hoofd “we hadden toch afgesproken dat….” En “had je me dat niet wat…”. En toen bedacht ze zich. Ze ademde even een paar keer rustig in en uit en wachtte vervolgens geduldig op haar zoon. En tijdens de autorit repte ze er geen woord. Bij thuiskomst voelde het ergens vanbinnen toch nog wat onrustig, dus ze besloot even buiten te gaan wandelen…

 

Waar ze voorheen geheid helemaal los was gegaan, pakte ze nu de ruimte om haar gedachten even te ordenen. Ze vroeg zichzelf af of het nu werkelijk zo vreselijk was allemaal. Of het de moeite waard was om daar eindeloos over te piekeren. En zich boos te maken. En al snel kwam ze tot de conclusie dat het allemaal wel meeviel. En dat waren de gedachten die zij op dat moment in haar hoofd plantte: ”zo erg is het allemaal niet’. En zo kwam ze opgefrist weer thuis en voelde ze totaal geen noodzaak meer om hier nog maar één woord aan vuil te maken. Ze koos ervoor om met een opgeruimd hoofd lekker onder de wol te kruipen en sliep als een roosje.

 

En ik? Ook ik kwam thuis in mijn bed tot de conclusie dat het me totaal niets opleverde als ik mezelf zou blijven vertellen dat ik het toch nooit zou redden. Ik besloot dat het sowieso goed zou komen. En dat ik in het ergste geval gewoon mijn aantekeningen zou gebruiken tijdens mijn trainingen. 

En zo geschiedde. De training was een groot succes en werkelijk niemand vond het storend dat ik af en toe een blik op mijn aantekeningen wierp. En als dat wel zo was geweest, wat dan nog :)!?

Zorgen jouw negatieve gedachten ervoor, dat het je niet lukt om écht goed voor jezelf te zorgen?

Laat mij je helpen! 

Plan een gratis sessie dan leer jij hoe het WEL lukt om goed voor jezelf te zorgen!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest