“Wat doe jij dan om te ontspannen?” Ik zit op een verjaardagsfeestje en ben aan de praat geraakt met een vrouw die echt even haar verhaal kwijt moet. Haar werkdruk is al tijden hoog, heel hoog. Het plezier in haar werk verdwijnt langzaam en ze merkt dat ze thuis niet meer die leuke moeder en liefdevolle partner is. Wanneer ze mijn vraag beantwoordt kijkt ze beschaamd. “Eerlijk gezegd weet ik helemaal niet meer hoe ik moet ontspannen…”
Continu ‘aan’ staan
Doet me denken aan mezelf een aantal jaren geleden. Als ik dan eindelijk eens met een boek op de bank zat, werd mijn aandacht getrokken naar de vieze ramen. En voor ik het wist stond ik alweer de ramen te lappen.
Of ik nam me voor om lekker alleen in het bos te gaan wandelen. Geen podcast op, echt even rust aan mijn hoofd. Alleen maar lekker luisteren naar de geluiden van de natuur. Binnen no time betrapte ik mezelf erop dat ik mijn telefoon weer in mijn handen had om appjes te beantwoorden of om eindeloos door social media te scrollen. Wandelend, dat wel….
Herkenbaar?
Tegenwoordig lijkt het wel of steeds meer mensen continu ‘aan’ staan. We zijn niet meer gewend om onze zintuigen even wat rust te gunnen, om even helemaal niets te doen, ons even lekker te vervelen. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Denk maar eens aan een elastiekje. Als je deze continu op spanning houdt, dan knapt ‘ie op een gegeven moment. Laat je het tussendoor af en toe even vieren, dan gaat ‘ie veel langer mee.
Balans tussen inspanning en ontspanning
Zo is dat ook met ons. Zolang spanning en ontspanning elkaar maar voldoende afwisselen, dan houden we het behoorlijk lang vol. Pas als spanning – stress dus – chronisch wordt, wordt het een probleem.
Die continue aanmaak van cortisol – ons stresshormoon – zal er uiteindelijk voor zorgen dat we allerlei klachten krijgen: stemmingswisselingen, slechter slapen, enorme hunkering naar suikers en snelle koolhydraten, hardnekkig buikvet, een huid met meer acné, haar wat minder glanst en uitvalt en bovenal een enorme vermoeidheid.
Niet zo gek, want die stressreactie kost ons lichaam ongelooflijk veel energie. En trekt onze batterij volledig leeg.
Ontspannen – hoe dan?
Heel belangrijk dus om die batterij ook weer voldoende op te laden door regelmatig te ontspannen. En weet je even niet hoe? Probeer dan onderstaande tips:
- Beweeg! Wanneer je gaat bewegen dan komt het hormoon endorfine vrij. Dit stofje staat ook wel bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon omdat het binnen een minuut een stressreactie kan stilleggen. Wandel, dans, spring, fiets, sport. Kies datgene waar jij blij van wordt en je voelt je gegarandeerd minder gestresst.
- Knuffel, met je partner, je kinderen of je huisdier. Boek een heerlijke massage. Klets uitgebreid met een vriendin en praat letterlijk de stress van je af. Bij al deze activiteiten wordt er in jouw lichaam het hormoon oxytocine aangemaakt: zorgt voor ontspanning want is dé tegenhanger van ons stresshormoon cortisol.
- Neem ’s avonds een (voeten)bad met magnesiumvlokken. Magnesium helpt te ontspannen. Voeg een rustgevend lavendel geurtje toe, een kaarsje en een relaxt muziekje en je slaapt daarna als een roosje.
- Doe dagelijks een paar keer een ademhalingsoefening. Bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhaling. Door het continu meetellen wordt je rustig in je hoofd. Adem via je neus 4 seconden in, houd 7 seconden vast, adem in 8 seconden uit via je mond. En wacht tot je volgende inademing vanzelf komt. Langer uitademen dan inademen brengt je zenuwstelsel tot rust. En het fijne van je ademhaling is; je hebt haar altijd bij je dus deze oefening is overal in te zetten. Bijvoorbeeld als je even naar het toilet gaat. Maak daar even een kort ‘zen’ momentje van en keer vervolgens weer rustig en opgeladen terug tot de orde van de dag.
Wees nieuwsgierig
En daarnaast: ga op onderzoek uit. Ontdek wat jou plezier en ontspanning geeft, waar je hoofd even van ‘uit’ gaat. En doe dit regelmatig! En de vrouw op het verjaardagsfeestje? Ze is blij dat ze even haar verhaal kwijt kon en ze besluit dat er kruisen komen in haar agenda. Om te wandelen of te kletsen met een vriendin of misschien om even helemaal niets te doen. Om even van continu ‘aan’ naar af en toe ‘uit’ te gaan…
Ook moeite met ontspannen en behoefte aan een luisterend oor? Plan een gratis sessie in, dan denk ik met je mee hoe je wel weer tot rust komt!