Een pilletje voor elke kwaal

Als tandarts kon ik me er altijd enorm over opwinden: patiënten die het ene pilletje na het andere pilletje slikten. Zonder dat ze ook maar een idee hadden waar het precies voor was. Zonder dat ze ook maar een idee hadden wat ze zelf zouden kunnen veranderen in hun leven, zodat dat pilletje overbodig werd.

 

Leefstijlaanpassingen, daar gaat de huisarts aan voorbij 

Dat ze het van de huisarts hadden aangenomen en niet hadden doorgevraagd, dat kon ik ze niet kwalijk nemen. Sterker nog, dat begreep ik wel. De huisarts is immers de expert op het gebied van gezondheid, toch…!? Maar dat de huisarts geen woord had gerept over aanpassingen in leefstijl. En hoe dat een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de gezondheid van de patiënt. En mogelijk het pilletje overbodig zou maken. Daar begreep ik dan weer helemaal niets van.

 

En patiënten maken ook nog vaak de keuze voor een pilletje

Ik had puur uit interesse al aardig wat kennis opgedaan op het gebied van leefstijl. Door het lezen van boeken over gezonde voeding, voldoende bewegen en stressmanagement. Gebaseerd op deze kennis gaf ik vaak ongevraagd leefstijladvies mee aan mijn patiënten. De één ging er direct mee aan de slag en de ander verschuilde zich achter dat pilletje, want dat werkte immers en de huisarts had het toch niet voor niets voorgeschreven….

 

Terwijl voorbij wordt gegaan aan de oorzaak van de klacht

Steeds vaker kreeg ik vragen van familie, vrienden en patiënten over gezonder leven. Ik pakte dan mijn kans om zoveel mogelijk kennis te delen. Ik merkte dat ik er echt van ‘aan’ ging en ging me steeds meer verdiepen in een gezondere leefstijl. Mijn kennis werd nog groter, toen ik zelf uitgebreid werd gecoacht op mentaal vlak. Ik ging beseffen hoezeer alles in ons lichaam met elkaar in verbinding staat. Dat stress zich bijvoorbeeld kan uiten in spierpijn of migraine. En dat verkeerde voeding bijvoorbeeld kan zorgen voor een verstoorde darmwerking of eczeem.

Het werd mij steeds duidelijker dat goed voor jezelf zorgen, betekent dat je zowel op fysiek als op mentaal vlak aan de slag moet. En dat is wat ik deed, vol overgave.

 

Tijdens mijn eigen proces werd mij steeds duidelijker hoe belangrijk het is om naar een mens in zijn geheel te kijken, in plaats van in te zoomen op één enkele klacht. En helaas is dát precies wat de gemiddelde huisarts doet: inzoomen op één enkele klacht…

 

Kies jij als zorgprofessional voor het pilletje of ga je op zoek naar de oorzaak? 

Als je een patiënt voor je hebt met kiespijn, kijk je dan verder dan de mond? Check je bijvoorbeeld de bijholtes op ontstekingen of informeer je naar stressfactoren? Of schrijf je een pijnstiller of antibiotica voor als je de oorzaak niet kan vinden? En wanneer je zelf pijn ervaart, ga je dan op zoek naar de oorzaak? Of bestrijd je de pijn met een pijnstiller en is het dan afgedaan?

 

Kijken naar de patiënt als geheel zal symptoombestrijding tegengaan

Het feit dat nog steeds veel huisartsen kiezen voor het voorschrijven van een pilletje in plaats van zich te verdiepen in de leefstijl en de stressfactoren van hun patiënt, maakt mij nog steeds boos. Maar eigenlijk kan ik het ze niet eens kwalijk nemen, als ik me bedenk hoe weinig tijd er in hun opleiding aan wordt besteed. Dat het anders kan, daar ben ik van overtuigd. En dat is één van mijn doelen als Vitaliteitscoach. Meer bewustzijn creëren bij zorgprofessionals voor de aandacht van hun patiënt in zijn geheel. Waar ligt nu daadwerkelijk de oorzaak van de klacht? En is dat pilletje daadwerkelijk nodig of bestrijden we daarmee alleen maar symptomen? 

 

Wanneer zorgprofessionals meer aandacht geven aan hun patiënt als geheel, zal ook de patiënt anders leren kijken naar een pijntje. En zo kunnen we met elkaar de zorg naar een hoger level tillen en symptoombestrijding terugdringen.

 

Doe je mee?

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest