Op het gebied van slaap is winst te behalen

“Als je vol overtuiging de komende 2 weken gaat werken aan je gestelde doel, ga dan staan.” Vol enthousiasme sta ik op. Ik volg een train-de-trainer dag over veerkracht. Zojuist hebben mijn buddy en ik onze fysieke gesteldheid onder de loep genomen. Hoe scoren we op het gebied van bewegen, voeding, ontspanning en slaap? Over all ben ik behoorlijk tevreden, maar op het gebied van slaap is wel wat winst te behalen. Iets met een dreumes die vroeg wakker is in combinatie met iets te veel sociale afspraken in de avond… Mijn doel voor de komende twee weken: 5 van de 7 dagen voor 22 uur op bed en na 21 uur geen schermen meer. Mijn buddy en ik spreken af om over een week contact te hebben om te checken hoe het gaat. En mocht er eerder nood aan de man zijn, dan appen we.

Want weinig slaap heeft als gevolg ongezonde keuzes

Wat slaapgebrek met je doet, dat heb ik aan den lijve ondervonden. Mijn zoontje heeft de eerst 9 maanden van zijn leven behoorlijk belabberd geslapen. De korte én gebroken nachten zorgden ervoor dat ik steeds minder en minder energie had. Mijn lontje werd steeds korter, ik had geen puf meer voor sociale afspraken, gezond koken werd een steeds grotere uitdaging en sporten was wel het laatste waar ik aan dacht. 

 

En ongezonde keuzes leiden tot minder veerkracht

En dat terwijl al deze factoren allesbepalend zijn om overeind te kunnen blijven. Om op te kunnen staan in plaats van te blijven liggen. Veerkracht. Precies datgene wat we extra nodig hebben, op de momenten dat het even tegenzit. Bijvoorbeeld wanneer je nacht in nacht uit slecht slaapt…

 

Tijdens mijn coaching kijk ik met mijn cliënten altijd naar de balans tussen aan de ene kant de veerkracht en aan de andere kant de stress. Soms is het een uitdaging om bepaalde stressfactoren te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een chronisch ziek gezinslid verzorgd moet worden. Of bijvoorbeeld wanneer je chronisch slecht slaapt als gevolg van een huilende baby.

 

Dan kan het enorm helpen om te focussen op de andere kant van de balans: de veerkracht. Wat kan jij doen om iedere dag toch weer vol goede moed op te staan en wat van de dag te maken?  Mee te bewegen met datgene wat op jouw pad komt. 

Een groot aantal factoren zijn bepalend voor jouw veerkracht. Fysieke gesteldheid is daar één van. 

 

Gezondere keuzes zijn nodig om al die stress te kunnen managen

Als we veel stress hebben, zijn we vaak geneigd verkeerde keuzes te maken op het gebied van beweging, voeding, ontspanning en slaap. We ploffen liever op de bank dan dat we een rondje wandelen in de natuur, we eten liever chocolade en koekjes in plaats van groenten en een gekookt eitje, we scrollen liever eindeloos op onze telefoon, dan dat we op tijd ons bed in duiken met een goed boek. 

Terwijl juist die gezondere keuzes nodig zijn om jouw veerkracht te verhogen, zodat je al die stress kunt managen.

 

Is dat makkelijk, altijd gezonde keuzes maken? Zeker niet! Ook ik beland af en toe op een punt, dat ik afspraken moet maken met een buddy, omdat mijn slaap wat te wensen overlaat en ik daardoor geneigd ben ongezondere keuzes te maken. Maar toch kies ik ervoor om het aan te gaan. Om zo mijn fysieke gesteldheid en dus mijn veerkracht een boost te geven.

 

Heb jij een buddy nodig om je te helpen gezondere keuzes te maken? Plan dan een gratis halfuurtje met mij in, help ik je op weg!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest