Bijkletsen geeft zo’n energie!

Met een grote glimlach loop ik naar huis. Wat was het fijn weer even gezellig bij te kletsen met mijn vriendin. Heerlijk gelachen onder het genot van een kopje thee, met ons hoofd in de zon. Ik realiseer me, dat ik die gezelligheid de afgelopen 1,5 week in quarantaine echt had gemist. En ik voel me zoveel beter dan een uur geleden. Wat laad ik toch altijd lekker op van fijne mensen om mijn heen.

 

Dat is ook wel eens anders geweest

Hoewel, in de tijd dat ik met een burn-out thuis zat, zonderde ik me het liefst af. Bij alleen al de gedachte aan bezoek, kreeg ik destijds al hartkloppingen en brak het zweet me uit. En in de aanloop naar mijn burn-out cancelde ik mijn sociale afspraken 9 van de 10 keer op het laatste moment. Omdat ik er tegenop zag, me niet lekker voelde of omdat ik totaal geen energie had. 

 

Gezelligheid was een energie lek

Misschien herken je dit wel? Moet je keer op keer afspraken afzeggen of je man mededelen dat hij maar alleen naar die afspraak moet gaan. Ik ken het, en ik herinner me nog heel goed hoe verdrietig dat voelde. Waar je vroeger nog zo oplaadde van een avondje gezelligheid met je vriendinnen of familie, kost het je nu alleen maar bergen energie.

 

Daar groeit je schuldgevoel van

Zo ook mijn cliënte, die vertelt dat sociale afspraken haar steeds meer energie kosten. Het lukt haar nog nauwelijks gesprekken te volgen en ze wordt continu afgeleid door het geluid om haar heen. Steeds vaker moet ze haar vriendinnen appen om te zeggen dat ze niet komt. Het begrip van haar vriendinnen wordt steeds kleiner en haar schuldgevoel steeds groter. Ze voelt zich er ontzettend rot over. Maar het gaat gewoon niet…

 

De batterij is leeg

Voor mij is dit een heel duidelijk teken: haar batterij is leeg. En dus is het verstandig om de sociale afspraken even op een laag pitje te zetten en eerst maar eens goed op te laden. Tot rust te komen. En wanneer haar batterij langzaam weer een beetje voller raakt na een aantal weken, is mijn advies om zo af en toe weer eens wat af te spreken. Met diegenen van wie ze energie krijgt. Met wie ze kan lachen en huilen, bij wie ze zichzelf kan zijn.

 

Fijne relaties verhogen onze veerkracht

Het is namelijk bewezen dat wij mensen nu eenmaal sociale wezens zijn. We hebben elkaar nodig, zowel praktisch als emotioneel. Om steun te bieden als het even wat minder gaat, om gevoelens te delen, om inhoudelijke gesprekken te voeren. 

Sterker nog; het hebben van ondersteunende relaties verhoogt onze veerkracht. Met andere woorden: het draagt er aan bij dat we beter om kunnen gaan met de stress die we op ons pad tegenkomen.

 

De batterij laadt weer op

Het gelukkige gevoel dat ik ervaarde na dat gezellige bijkletsuurtje, bewijst voor mij maar weer eens hoe belangrijk fijne sociale relaties zijn. En dat míjn batterij al een hele tijd weer vol genoeg is om op te laden van contact met vrienden! En ook mijn cliënte heeft het ondervonden. Ze is door die eerste fase heen en spreekt weer af met de juiste vriendinnen. Dat zorgt ervoor dat ze weer positieve energie krijgt. En langzaam raakt haar batterij weer voller en voller…

 

Hoe zit dat bij jou? Met wie spreek jij af om weer op te laden?

 

 

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest