Het lukt gewoon niet om gezonde keuzes te maken

‘Ik weet dat ik gezonder zou kunnen leven, zou moeten eigenlijk want ik vind het belangrijk. Maar ik ben zo ongelooflijk moe’. Mijn cliënte zit zichtbaar vermoeid tegenover me. Ze heeft kleine kinderen die regelmatig een nachtje onrustig slapen, ze heeft een veeleisende baan, een druk sociaal leven. Eigenlijk staat ze continu ‘aan’. En ze vindt écht dat het belangrijk is om goed voor zichzelf te zorgen zodat ze al die taken goed en energiek aan kan – maar het lukt haar niet echt meer.

 

Ze heeft al van alles geprobeerd

Ze vertelt me dat ze al verschillende dingen geprobeerd heeft om gezonder te gaan leven. Een personal trainer, een diëtiste. Helaas heeft het allemaal niet tot het gewenste resultaat geleid. Sterker nog, ze is alleen maar aangekomen en het lijkt wel alsof ze steeds meer klachten krijgt. Nou ja, klachten – van die díngetjes. Ze slaapt slecht, ze piekert veel, ze heeft veel last van PMS- klachten, ze voelt zich soms angstig en haar energieniveau is behoorlijk laag. Voor haar gevoel zit ze in een neerwaartse spiraal en ze heeft geen idee hoe ze hier uit kan komen…

 

Waar begin je?

En dat is heel begrijpelijk als je er zo midden in zit. Waar in hemelsnaam moet je dan beginnen? 

Als je überhaupt al de tijd en de energie hebt om daar over na te denken… Want het gebrek daaraan is nou juist deel van het probleem.

 

Start bij stress

De allerbelangrijkste pijler waar ik altijd mee begin bij mijn cliënten is stress. Stress is namelijk allesoverheersend. Als jij veel stress hebt, dan gaat daar het grootste deel van jouw energie naartoe. Geheel automatisch, daar heb je niets over te zeggen. Dan kan die energie niet gebruikt worden voor je spijsvertering. Of voor de aanmaak van geslachtshormonen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat is de reden dat vrouwen met veel stress vaak moeilijker zwanger raken, terwijl een ontspannen vakantie juist wel vaak zorgt voor een baby op komst. 

 

Stress verstoort je spijsvertering

Het heeft dus helemaal niet zoveel zin heeft om tot in de kleinste details gezond te gaan eten als je veel stress hebt. Jouw spijsvertering krijgt namelijk veel minder energie tijdens stress en raakt verstoord. Met als gevolg dat jouw darmen simpelweg niet in staat zijn om alle voedingsstoffen uit de voeding op te nemen. Heel erg zonde dus van alle moeite…

 

Maar verkeerde voeding zorgt voor stress

Aan de andere kant kan verkeerde voeding ook voor stress zorgen. Eet je veel bewerkte producten, bijvoorbeeld pakjes, zakjes en kant-en-klaar producten? Het verwerken van deze niet-natuurlijke producten kost jouw lichaam enorm veel energie en levert helaas ook weer stress op. Dus er enigszins over nadenken wat je in je mond stopt is, is wel van belang.

 

Breng de stress in kaart

Dat de cliënte tegenover me last heeft van stress, is snel duidelijk. Om haar stress goed in kaart te brengen, vraag ik naar hoe het staat met de werkdruk. Ik check wanneer ze tijd heeft voor zichzelf. En hoe en hoe vaak ze ontspant. Hoe staat het met haar slaap? En ik kijk dus ook hoe ze in grote lijnen eet. Zo wordt duidelijk hoe hoog de stress is en waar deze door wordt veroorzaakt. Samen met haar maak ik een plan van aanpak. 

 

Ze sliep gewoon te weinig

In het geval van mijn cliënte was slaapgebrek een hele belangrijke stressfactor. Als de kinderen eindelijk op bed lagen en de boel was opgeruimd, had ze eindelijk tijd voor zichzelf. Vaak belandde ze dan met een stuk chocolade op de bank, om haar favoriete Netflix serie te kijken. En voor ze het wist, was het alweer 23 uur… Als ze dan ook nog eens pech had en de kinderen werden ’s nachts nog wakker, dan kwam ze vaak maar aan 6 uur slaap.

 

Meer slapen maakt energie vrij om gezond te kiezen 

De eerste afspraak die we maakten om haar stress level omlaag te krijgen, was op vaste tijden naar bed gaan en opstaan. Daarnaast overdag minimaal 30 minuten bewegen in de buitenlucht en  geen chocolade meer eten in de avond. Ondanks dat de kinderen af en toe nog weleens spookten ’s nachts, zorgden deze eerste stappen er al snel voor dat ze beter ging slapen. En dat gaf haar weer nieuwe energie om door te pakken. Ze is klaar voor de volgende stap. Ik zie al hoe energiek ze gaat worden als we ook op andere gebieden wat aanpassingen doorvoeren!

 

Wil jij ook heel graag gezonder gaan leven, maar heb je geen idee waar je moet starten? Plan een gratis sessie in, dan help ik je een eindje op weg!

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest