Counseling is een kortdurende, laagdrempelige vorm van individuele psychosociale begeleiding. Counseling is geschikt wanneer je aanhoudende stress ervaart, niet optimaal functioneert of het gevoel hebt niet gelukkig te zijn. Dit kan zowel op werkgebied als privégebied zijn.
Counseling kan helpen inzichten te verkrijgen in (levens)vragen, zoals het nut van het eigen bestaan of de onzekerheid ‘of je goed bezig bent’. Vaak hebben de vragen of problemen een emotionele achtergrond.

Vaak gaat counseling vanzelf over in coaching.

Coaching is de vorm van (persoonlijke) begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen. Een coach ondersteunt je en stimuleert zowel je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling en groei, waardoor je het maximale uit jezelf haalt.

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) (2004) definieert coaching als volgt: “ Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door: bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Coach en gecoachte nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.”

Coaching gaat dus altijd om jouw ontwikkeling. In dit ontwikkelingsproces zijn coach en cliënt gelijkwaardig aan elkaar en gaan zij samen op zoek naar een situatie die wenselijker is dan de huidige.

 

 

Negatieve gedachten zorgen voor een enorm energielek

Negatieve gedachten zorgen voor een enorm energielek

“ Dat ga je toch nooit meer redden”. Ik betrap mezelf even heel kort op deze gedachte. Ik lig ziek op bed, al een paar dagen. Het feit dat mijn zoontje weer onverwachts was opgenomen in het ziekenhuis en de slechte nachten die daarmee gepaard waren gegaan, hadden me...

Een mooie huid als visitekaartje

Een mooie huid als visitekaartje

Ik smeerde foundation over mijn mee-eters en hop, door! Die zwarte puntjes in mijn huid, wat hád ik er een hekel aan! Terwijl ik mijn puberteit al ver achter me had gelaten, had ik nog steeds last van mee-eters. Ik werkte als tandarts. Dan kun je erg weinig met je...

Hardlopen? Don’t do it!

Hardlopen? Don’t do it!

Heb jij een gruwelijke hekel aan hardlopen, maar heb je het idee dat jij er ook maar eens aan moet gaan beginnen? Omdat zo’n beetje alle vrouwen in jouw omgeving het doen?   Dan heb ik goed nieuws voor jou: hardlopen is helemaal niet zo gezond als de meeste...

Van de ene op de andere dag gezond leven is niet vol te houden…

Van de ene op de andere dag gezond leven is niet vol te houden…

De wil is er wel ‘Voor mijn kinderen maak ik meestal een gezond ontbijt van vers fruit met yoghurt of zoiets. En zelf sta ik vaak een droge cracker naar binnen te werken aan het aanrecht...’ Mijn cliënte kijkt me een beetje beschaamd aan. ‘Ik zou zo graag beter voor...

Me-time? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!

Me-time? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!

‘Wat doe je voor jezelf op zo’n dag?’ Mijn cliënt heeft zojuist verteld dat haar hele dag bestaat uit een race tegen de klok. Hond uitlaten, brood smeren voor de kinderen, kinderen naar school brengen en dan snel doorsjezen naar werk, de ene na de andere patiënt...

Keuzes maken als je bijna burn-out bent: moeilijk of juist bevrijdend?

Keuzes maken als je bijna burn-out bent: moeilijk of juist bevrijdend?

Je hebt altijd een keuze “Jeetje, dat ene zinnetje heeft zoveel losgemaakt de afgelopen weken”.    De cliënte die tegenover me zit, is al enige tijd thuis met een burn-out. De praktijkmanager wil van haar weten wanneer ze terugkomt en valt haar hier wekelijks mee...

Overeind blijven – hoe dan?

Overeind blijven – hoe dan?

Op het gebied van slaap is winst te behalen “Als je vol overtuiging de komende 2 weken gaat werken aan je gestelde doel, ga dan staan.” Vol enthousiasme sta ik op. Ik volg een train-de-trainer dag over veerkracht. Zojuist hebben mijn buddy en ik onze fysieke...

Pin It on Pinterest