Afgelopen donderdag had ik een hele fijne, productieve werkdag. Totdat ik een bericht kreeg, dat ervoor zorgde, dat mijn stemming 180 graden omsloeg.

 

Ik ben bezig met een 90 dagen training met een business coach. Het is een vrij intensief traject, waar veel uren per week in gaan zitten en waar ik continu een spiegel voorgehouden krijg. Ik was inmiddels 4 weken ‘onderweg’ en kreeg er steeds meer lol in. Had inmiddels aardig helder voor ogen waar ik naartoe wilde en keek alweer uit naar de vijfde trainingsweek. Ik stond op het punt, mijn laptop dicht te klappen en de werkdag af te ronden, toen ik nog een bericht binnen zag komen. “Ruth, ik heb er nog eens over nagedacht en je moet toch een andere afslag nemen, want dit gaat hem niet helemaal worden…”. Huh, wat???

 

En toen gebeurde er van alles in mijn hoofd. Ik was boos, verdrietig, teleurgesteld, you name it. En mijn gedachten schoten alle kanten op. ‘Waarom heb ik dit nu?’ ‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren, ik was zo lekker bezig?’ ‘Waarom heeft ze dit niet eerder gezegd, dat had ze toch al lang kunnen zien in de afgelopen weken en terug kunnen koppelen?’ En in mijn hoofd had ik al 3 boze emails en 5 ingesproken berichten gemaakt.

 

Gelukkig konden mijn gedachten niet langer met mij aan de haal, want ik moest op de fiets springen om de kids van de opvang te halen. En de negatieve gedachten werden ‘on hold’ gezet. Met mijn hoofd in de wind, vroeg ik mezelf af, ’Is het nu werkelijk zo, dat alles wat ik de afgelopen weken heb gedaan, voor niets is geweest?’. ‘Schiet ik er ook maar iets mee op, wanneer ik een boze e-mail of ingesproken bericht verstuur? Verandert dat ook maar iets aan de situatie?’.

 

Langzaam werd ik rustiger. Ik besefte mij dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus als ik me nu volledig zou wentelen in mijn boosheid en verdriet, het negatieve alleen maar groter zou worden, In plaats daarvan, kon ik me ook gaan richten op de oplossing. Wat als ik eens over de andere afslag na ging denken? Wat als ik eens dankbaar zou zijn, dat ik deze feedback niet pas aan het einde van het traject had gekregen?

 

Het mooie is, dat je dan ineens in mogelijkheden kan gaan denken. En instant was mijn stemming weer positief. Mijn aangespannen schouderspieren ontspanden en ik kreeg weer een glimlach op mijn gezicht. Voor nu laat ik het even rusten en volgende week ga ik vol frisse moed weer verder.

 

Herkenbaar?

Dat je gedachten volledig met je aan de haal kunnen gaan. Dat je stemming met de minuut grimmiger wordt en dat de hele wereld ineens tegen je lijkt te zijn. 

Besef je dan, dat niet de situatie ervoor zorgt dat je stress ervaart, maar hoe je erover denkt wél. 

 

Heb je je nooit afgevraagd, waarom sommige mensen de ene tegenslag na de andere weten te overwinnen en andere mensen bij de minste setback al volledig van de kaart zijn? Dit heeft alles te maken met hoe die mensen kijken naar hun situatie. Denken ze in belemmeringen, hebben ze vooral negatieve gedachten? Of proberen ze een positieve draai aan de situatie te geven en denken ze in oplossingen? 

 

Het mooie van dit alles is dus, dat je zelf een keuze hebt. Wil je blijven hangen in je negatieve gedachten, je vastgeroeste patronen of je verleden? Of kies je ervoor je denken en je handelen te veranderen, waardoor het leven ineens een stuk leuker kan zijn?

Natuurlijk zal dit niet van de één op de andere dag lukken. Het herkennen van je eigen negatieve gedachten of je belemmerende patronen en het doorbreken hiervan vraagt om zelfinzicht en oefening. Het vraagt om uitproberen in nieuwe situaties. 

 

Dit pad alleen bewandelen, is vaak lastig. Omdat je al zo lang met je eigen belemmerende gedachten en patronen leeft, herken je ze vaak zelf niet. Dan kan het helpen om een coach te vragen jou een spiegel voor te houden. Zodat jij ziet wat jou belemmert. Zodat jij ziet hoe jij steeds in die negatieve spiraal terechtkomt.

 

Kun je je voorstellen, dat dit zelfinzicht ervoor kan zorgen, dat je op dagelijkse basis anders leert kijken naar situaties die je overkomen? Kun je je voorstellen dat je stressniveau daardoor aanzienlijk lager wordt? Al die energie die je daardoor bespaart, kun je vervolgens inzetten voor de leuke dingen in het leven! Geweldig toch!?

 

Welke keuze maak jij?

Wil je mijn tip delen via Social Media?

Pin It on Pinterest