Selecteer een pagina

Tijdens mijn opleiding voor Stresscounselor was één van de opdrachten het schrijven van een literatuurscriptie. Het onderwerp was vrij te kiezen, mits het gerelateerd was aan stress. Ik hoefde er niet lang over na te denken. ‘Mindfulness’ was het eerste wat in me opkwam. Tijdens mijn burn-out had ik veel gelezen over mindfulness en toen ik me weer wat beter was gaan voelen en weer wat energie kreeg, heb ik een 8 weekse mindfulness training gevolgd. Ik leerde gedurende die training hoe ik meer in het ‘nu’ kon zijn en leerde meditatie een onderdeel van mijn leven te maken. Hoewel het aangeleerde soms weleens op de achtergrond verdwijnt, vergeet ik de basisprincipes nooit. En mediteren doe ik nog steeds, niet meer dagelijks, maar zeker een aantal keren per week. Het helpt mij om een moment van rust te creëren, even goed te voelen hoe het met mij gaat en weer echt contact met mezelf te maken.

Omdat er ontzettend veel over mindfulness is geschreven, was het nog best een uitdaging om een originele invalshoek voor mijn artikel te bedenken.
Vitaliteit was een onderwerp, waarmee ik ook in aanraking kwam tijdens mijn burn-out, toen ik het boek ‘De Levenscode’ van Albert Sonnevelt las. Het werd mij tijdens het lezen ineens zo duidelijk dat vitaliteit niet alleen bepaald wordt door een fysiek stuk, zoals bewegen en gezond eten, maar dat juist het mentale stuk van enorm belang is. En op zowel het fysieke als mentale vlak hebben we zelf enorm veel invloed, hoe fijn is dat!

Duidelijk voor mij werd, dat mindfulness en vitaliteit met elkaar verbonden zijn. Maar op welke manier precies?

Om hier antwoord op te kunnen geven, dook ik uitgebreid de literatuur in en mijn bevindingen kun je lezen in deze blog. Wie weet inspireert het je, om je ook te verdiepen in mindfulness en kan het een bijdrage leveren aan een vitaler leven voor jou!

 

Vertragen zorgt uiteindelijk voor de grootste groei.

Vertragen zorgt uiteindelijk voor de grootste groei.

Cliënt I. komt eind februari voor haar intake gesprek. Er speelt een hoop; een relatie die niet lekker loopt, slecht slapen, emoties die hoog oplopen, kort lontje, continu nerveus, een mogelijke verliefdheid op iemand anders.... Het liefst wil ze snel mogelijk in...

Eigenschappen van een stresspersoonlijkheid

Eigenschappen van een stresspersoonlijkheid

Toen ik een burn-out kreeg, gaf ik in eerste instantie de omstandigheden de schuld. Ik had een roerige tijd achter de rug; ik was moeder geworden, had huidkanker gehad, was verhuisd en had middenin een ellenlange verbouwing gezeten, had een dierbaar vriendinnetje die...

Kleine stapjes

Kleine stapjes

Wat ik veel om me heen zie gebeuren en wat ik ook zelf heb ervaren, is dat we graag snel grote veranderingen realiseren. Als we, na eerst zelf van alles te hebben geprobeerd, eenmaal de stap hebben gezet om hulp te vragen, dan willen we liever vandaag, dan morgen...

Pak jij de regie over jouw leven?

Pak jij de regie over jouw leven?

Als ik je vraag, hoeveel stress je ervaart en je mag dit uitdrukken in een cijfer (0=geen stress, 10=heel veel stress), welk cijfer zou je jezelf dan geven?  En als je iets langer nadenkt, je bedenkt, dat alle lichamelijke klachten, emotionele klachten, verstandelijke...

Je bent een dappere vlinder!

Je bent een dappere vlinder!

Als de dag van gister weet ik nog het eerste moment dat ik volledig in contact was met mezelf, met mijn gevoel, met mijn hart. Ik was herstellende van een burn-out en was bij mijn coach geweest. Ik was in dubio over mijn toekomst. Welk pad ik zou volgen. Ik dacht...

Positieve en negatieve stress

Positieve en negatieve stress

Stress speelt een prominente rol in ons alledaagse leven. Hans Selye is degene die de term stress in de jaren vijftig algemene bekendheid gaf. In het alledaagse taalgebruik is het woord een verzamelnaam geworden voor alle verschillende spanningen die we in het leven...

Mindfulness en vitaliteit gaan hand in hand!

Mindfulness en vitaliteit gaan hand in hand!

Samenvatting Stressklachten komen veel voor in de moderne maatschappij en zijn een wereldwijd gezondheidsprobleem geworden. Uit het Stressmodel van Fransen valt op te maken, dat stress ontstaat, wanneer er langdurig een onbalans is tussen aan de ene kant de objectieve...

Wat is het verschil tussen Coaching en Counseling

Wat is het verschil tussen Coaching en Counseling

Counseling is een kortdurende, laagdrempelige vorm van individuele psychosociale begeleiding. Counseling is geschikt wanneer je aanhoudende stress ervaart, niet optimaal functioneert of het gevoel hebt niet gelukkig te zijn. Dit kan zowel op werkgebied als privégebied...