Tijdens mijn opleiding voor Stresscounselor was één van de opdrachten het schrijven van een literatuurscriptie. Het onderwerp was vrij te kiezen, mits het gerelateerd was aan stress. Ik hoefde er niet lang over na te denken. ‘Mindfulness’ was het eerste wat in me opkwam. Tijdens mijn burn-out had ik veel gelezen over mindfulness en toen ik me weer wat beter was gaan voelen en weer wat energie kreeg, heb ik een 8 weekse mindfulness training gevolgd. Ik leerde gedurende die training hoe ik meer in het ‘nu’ kon zijn en leerde meditatie een onderdeel van mijn leven te maken. Hoewel het aangeleerde soms weleens op de achtergrond verdwijnt, vergeet ik de basisprincipes nooit. En mediteren doe ik nog steeds, niet meer dagelijks, maar zeker een aantal keren per week. Het helpt mij om een moment van rust te creëren, even goed te voelen hoe het met mij gaat en weer echt contact met mezelf te maken.

Omdat er ontzettend veel over mindfulness is geschreven, was het nog best een uitdaging om een originele invalshoek voor mijn artikel te bedenken.
Vitaliteit was een onderwerp, waarmee ik ook in aanraking kwam tijdens mijn burn-out, toen ik het boek ‘De Levenscode’ van Albert Sonnevelt las. Het werd mij tijdens het lezen ineens zo duidelijk dat vitaliteit niet alleen bepaald wordt door een fysiek stuk, zoals bewegen en gezond eten, maar dat juist het mentale stuk van enorm belang is. En op zowel het fysieke als mentale vlak hebben we zelf enorm veel invloed, hoe fijn is dat!

Duidelijk voor mij werd, dat mindfulness en vitaliteit met elkaar verbonden zijn. Maar op welke manier precies?

Om hier antwoord op te kunnen geven, dook ik uitgebreid de literatuur in en mijn bevindingen kun je lezen in deze blog. Wie weet inspireert het je, om je ook te verdiepen in mindfulness en kan het een bijdrage leveren aan een vitaler leven voor jou!

 

Negatieve gedachten zorgen voor een enorm energielek

Negatieve gedachten zorgen voor een enorm energielek

“ Dat ga je toch nooit meer redden”. Ik betrap mezelf even heel kort op deze gedachte. Ik lig ziek op bed, al een paar dagen. Het feit dat mijn zoontje weer onverwachts was opgenomen in het ziekenhuis en de slechte nachten die daarmee gepaard waren gegaan, hadden me...

Een mooie huid als visitekaartje

Een mooie huid als visitekaartje

Ik smeerde foundation over mijn mee-eters en hop, door! Die zwarte puntjes in mijn huid, wat hád ik er een hekel aan! Terwijl ik mijn puberteit al ver achter me had gelaten, had ik nog steeds last van mee-eters. Ik werkte als tandarts. Dan kun je erg weinig met je...

Hardlopen? Don’t do it!

Hardlopen? Don’t do it!

Heb jij een gruwelijke hekel aan hardlopen, maar heb je het idee dat jij er ook maar eens aan moet gaan beginnen? Omdat zo’n beetje alle vrouwen in jouw omgeving het doen?   Dan heb ik goed nieuws voor jou: hardlopen is helemaal niet zo gezond als de meeste...

Van de ene op de andere dag gezond leven is niet vol te houden…

Van de ene op de andere dag gezond leven is niet vol te houden…

De wil is er wel ‘Voor mijn kinderen maak ik meestal een gezond ontbijt van vers fruit met yoghurt of zoiets. En zelf sta ik vaak een droge cracker naar binnen te werken aan het aanrecht...’ Mijn cliënte kijkt me een beetje beschaamd aan. ‘Ik zou zo graag beter voor...

Me-time? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!

Me-time? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor!

‘Wat doe je voor jezelf op zo’n dag?’ Mijn cliënt heeft zojuist verteld dat haar hele dag bestaat uit een race tegen de klok. Hond uitlaten, brood smeren voor de kinderen, kinderen naar school brengen en dan snel doorsjezen naar werk, de ene na de andere patiënt...

Keuzes maken als je bijna burn-out bent: moeilijk of juist bevrijdend?

Keuzes maken als je bijna burn-out bent: moeilijk of juist bevrijdend?

Je hebt altijd een keuze “Jeetje, dat ene zinnetje heeft zoveel losgemaakt de afgelopen weken”.    De cliënte die tegenover me zit, is al enige tijd thuis met een burn-out. De praktijkmanager wil van haar weten wanneer ze terugkomt en valt haar hier wekelijks mee...

Overeind blijven – hoe dan?

Overeind blijven – hoe dan?

Op het gebied van slaap is winst te behalen “Als je vol overtuiging de komende 2 weken gaat werken aan je gestelde doel, ga dan staan.” Vol enthousiasme sta ik op. Ik volg een train-de-trainer dag over veerkracht. Zojuist hebben mijn buddy en ik onze fysieke...

Pin It on Pinterest